IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентството на Тръмп – почти на дъното

Разрастващата се криза повдига сега спешни въпроси за нарушения на изпълнителната власт и настояване за незабавна и пълноценна реакция

11:10 | 17.05.17 г. 30
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп,&nbsp;Майкъл Флин и Джеймс Коми (от ляво надясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп, Майкъл Флин и Джеймс Коми (от ляво надясно). Снимка: Ройтерс

Едва преди няколко дни американският президент Доналд Тръмп заплаши уволнения от него директор на ФБР Джеймс Коми да не позволява изтичане на информации. Той се надявал, че няма да има „записи“ на разговорите между двамата, написа държавният глава в Twitter.

Сега обаче се оказва, че действително е имало записи на разговорите между Тръмп и бившия шеф на ФБР. Не става дума за записи, за каквито говори президентът, а за „паметни бележки“, които Коми е съставял непосредствено след срещите си с Тръмп. Една от тях би могла да представлява сериозен проблем за президента, пише New York Times.

Защото в нея Тръмп настоява пред Коми на тяхна среща през февруари да бъде прекратено разследването за връзките на тогавашния съветник по националната сигурност Майкъл Флин с официални представители на Русия.

„Надявам се, че виждате ясен начин да се откажете от това и да пуснете Флин. Той е добър човек“, е казал президентът.

Ако към този факт, който е документиран в паметната бележка за срещата в Белия дом, се добави съобщението, че Тръмп, узнавайки за разследването срещу Флин, се е опитал да изтръгне от шефа на ФБР клетва за лоялност, не е трудно да се видят очертанията на опит за спиране на криминално разследване, което може да стигне до най-горните етажи на предизборния щаб на Тръмп и администрацията му, подчертава New York Times. 

Коми е съставял подобни бележки за всички свои разговори с Тръмп. Практика, на която директорът на ФБР е навикнал през годините, през които е работил за органите на наказателното разследване. Когато и да е имал важни дискусии, които засягат чувствителни етични въпроси, веднага след това е записвал най-важното съдържание.

Разкритията на Коми са досега най-ясното доказателство, че Тръмп се е опитал да прекрати разследването на ФБР за контактите на екипа от предизборната си кампания с Русия. Но това не се случва. Малко след разговора, записан от Коми, директорът на ФБР свидетелства пред Конгреса на САЩ и обяви, че разследването по въпроса продължава. Нещо, което според източници на медията,  е развълнувало силно Тръмп.

Няколко седмици по-късно президентът уволни ръководителя на ФБР, с мисълта за руската връзка, както призна самият Тръмп в края на миналата седмица. Последните разкрития са друго ключово доказателство за подозрението, че Тръмп е опитал да попречи на правосъдието, за да се задуши разследването срещу кампанията му, което може да бъде опасно и лично за него.

Белият дом отрича всичко това. „Докато президентът неколкократно изказа мнението си, че генерал Флин е порядъчен човек, който е служил на страната ни и я е защитавал, така той никога не е молил г-н Коми да прекрати разследванията срещу генерал Флин“, се казва в изявление. 

Но новината и разкритията имат ефекта на бомба в политическия Вашингтон. Републикански конгресмени, които са се върнали в столицата по спешност от избирателните си райони, избягват репортерите по всички начини. Някои дори показват среден пръст в ефир, когато са помолени да коментират случващото се.

Засега не е ясно дали в действителност ще се стигне до поврат в отношението на контролирания от републиканците Конгрес към Тръмп. За мнозина обаче това вече е факт. Дори депутати, които винаги досега са защитавали държавния глава, сега се колебаят да застанат пред камерите.

А консервативният председател на надзорната комисия на Камарата на представителите, която контролира дейността на правителството, призова ФБР най-късно до 24 май да предостави всички документи, като меморандуми, бележки и др. на комисията. В противен случай можело да има правни последици, заяви председателят Джейсън Шафец.

Разрастващата се криза повдига сега спешни въпроси за нарушения на изпълнителната власт и настояване за незабавна и пълноценна реакция. Разбира се, Белият дом не може сам да се контролира, американците не могат да имат и грам доверие в министерството на правосъдието (ръководено от доскорошния най-голям привърженик на Тръмп в Сената Джеф Сешънс), а Род Розенстайн, заместникът на Сешънс, няма нито правомощията, нито е проявил намерения да назначава специална комисия по случая, констатира нюйоркският всекидневник и пита: Кога републиканците в Конгреса ще решат, че това минава всякакви граници? Трябва ли рейтингът на Тръмп да падне под 30 на сто? Трябва ли те първо да прокарат своя силно непопулярен дневен ред? Или е възможно да се обърнат към съвестта си и да си припомнят, че са дали клетва да спазват конституцията на САЩ?

Washington Post също си задава въпроса дали в казуса с вече бившия директор на ФБР има елементи на възпрепятстване на правосъдието от страна на Белия дом, но отделя място и на друг случай - твърденията, че Тръмп е предоставил на руския външен министър Сергей Лавров поверителна информация на тяхната среща в Белия дом. Според вестника това вероятно ще се окаже незаконно, но констатира, че никой не го е грижа за това.

Сега, когато президентът Тръмп почти потвърди, че е споделил поверителна информация с висши руски представители, разговорът се измести от "дали това е станало" към "дали президентът има право да прави това", пише в коментар за вестника Стив Владек, професор по право от Тексаския университет. Стандартните разсъждения сочат, че разкриването на такава информация е наистина лоша идея, но президентът няма юридически проблем с това, защото той има върховната власт да декласифицира информация от значение за националната сигурност, смята професорът.

Но фактически правната ситуация е доста по-сложна. Макар че никой не бива да очаква голямо жури да предявява обвинения, класическият Никсънов аргумент - Когато президентът прави това, то не е незаконно - е неприложим в случая.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 3 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Това либералите и неоконите са ВЕЛИКА работа.По *** от тях на света няма. А, и от тия тука тъ,пите психодесни населяващи този сайт...Постоянно твърдят, че САЩ е най-великата държава на света с най-великата демокрация, най-великата свобода и всичко най-най най.В същото време постоянно реват, че Русия грубо се е намесила във вътрешните работи на САЩ. Всички психодесни го твърдят, като принизяват Русия като една треторазрядна смотана и проста държава.Ми добре де, след като Русия е толкоз смотана, а САЩ най-великата и ми твърдите, че Русия се меси на САЩ.....Тогава да ви пик,ая на "най-великата" държава..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 6 години
не виждам да си смятал .... ако говориш за мен е малко нелепо, аз имам награди от национални състезания по математика :) ... верно че бяха преди 20 години, ама ти и това нямаш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
"Съединените щати са велики - да живее техният президент"!-----------броим ли импа за познат ? :):) иначе по сериозно, това ли е мерилото дали една държава е велика ? да има някой който да извика ? ... ае по сериозно, то бива бемозъчно тролене, ама всичко си има граници ... даже и моя смях, ще ме уморите бе "хора" :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
даже и тогава не са били, ссср бяха за малко, но тия не са !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Как тези умни и талантливи хора си избраха такъв президент умът ми не го побира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Или и ти си от тия, дето си мислят, че всички американци са умни с изключение на техният президент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Всъщност аз не знам дали Русия е велика. Не съм много сигурен и за Америка колко е велика. Но ти познаваш ли човек, който може с пълно гърло да изкрещи : "Съединените щати са велики - да живее техният президент"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
Който не вярва може да пробва колко е велика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 5
Варяг
преди 6 години
От времената на Иван Грозни и Петър Велики винаги е доказвала ,че етакава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 6 години
и от кога русия е свръх сила ? хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още