IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протекционизмът на Тръмп - не толкова голяма заплаха за развиващите се пазари

Що се отнася до търговията, тези държави вече не зависят толкова много от Запада

09:00 | 24.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Развиващите се пазари, които зависят от търговията, може и да не пострадат толкова от протекционистката реторика на Доналд Тръмп, дори и тя да се превърне в реалност, пише CNBC.

“Връзките между развиващите се пазари са по-важни от САЩ. Търговията между тези икономики се ускори много повече отколкото тази със САЩ”, коментира Четан Сегал, директор на звеното за глобални развиващи се пазари в Templeton Emerging Markets. По думите му тези държави вече не зависят толкова много от Запада, що се отнася до търговията.

Сегал цитира данни, според които близо 60% от износа от развиващите се пазари отива към други развиващи се икономики. Делът на износа, който отива към развитите икономики, се понижава до около 40%.

Освен това много нововъзникващи икономики са се придвижили нагоре във веригата на стойността и вече не са просто пазари, където се сглобяват западни стоки. 

„Преди 15 години в развиващите се пазари се подаваха 15-20% от заявките за патенти, а днес този дял е около 45%“, посочва Сегал. „Следващият етап на растежа ще се определя от интелектуалния капацитет на патентите и колко бързо се изкачвате нагоре по технологичната крива. Смятам, че компаниите в развиващите се пазари са способни да го направят, поради което протекционизмът, който по-рано беше важен за търговията, вече не е толкова голям фактор“, казва още експертът.

CNBC припомня, че в неделя 11 от държавите, подписали Транстихоокеанското партньорство (TPP), решиха да продължат да оценяват възможностите за бърз напредък и без САЩ. Малко след като пое властта, Доналд Тръмп оттегли САЩ от това споразумение. По думите на президента тази сделка е била бедствие и е щяла да навреди на американската промишленост.

И все пак от изборната победа насам, макар че продължаваше с антиглобалистката реторика, Тръмп се въздържа от по-остри изказвания и така и не нарече Китай валутен манипулатор, както беше обещал в кампанията си.

Президентът продължи да критикува редица американски търговски партньори. Той изрази недоволство от споразумението за свободна търговия с Южна Корея и се закани да предоговори аналогичната договорка в Северна Америка (NAFTA).

В свой доклад от миналата седмица сингапурската банка DBS посочи инициативата на Китай за изграждане на мрежи от търговия и инфраструктура в Азия, Африка, Близкия изток и Европа (One-Belt-One-Road - OBOR). Анализаторите от DBS посочват, че тези намерения са в контраст с плановете на Тръмп да построи стена по границата на САЩ с Мексико.

Азия изнася повече, отколкото внася, но излишъкът се инвестира в активи като американски държавни облигации. За да може проектът OBOR да се задейства, Азия трябва да започне да инвестира търговските си излишъци в самия континент, вместо да се насочва към американски ценни книжа с ниска доходност, коментират от DBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още