IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Равни, но не съвсем

Европейците не харесват мюсюлманските кандидат-имигранти

15:30 | 23.09.16 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Предпочитаният от европейците кандидат-имигрант - млад, образован и немюсюлманин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Предпочитаният от европейците кандидат-имигрант - млад, образован и немюсюлманин. Снимка: Ройтерс

Европейците имат ясна представа за това на кои бежанци трябва да бъде предоставено убежище и на кои - не. Особено негативно те се отнасят към образа на мигрант, ако той е мюсюлманин, зле обучен и не владее националния език на страната, която го е приютила.

До този извод достига проучване, което е извършено от учени от университета в Цюрих сред 18 000 европейци от 15 страни. „Нашите резултати ясно показват, че в очите на европейската общественост не всички бежанци са равни“, пояснява политологът Доминик Хангартнер, един от авторите на доклада, пред германския ежедневник Die Welt.

Според проучването предпочитани във всички страни са младите кандидати за убежище, които са добре обучени и имат по-голямо познание на местния език. Към лекарите и учителите приемането е значително по-голямо, отколкото към имигрантите без образование.

„Бяхме изненадани от това до каква степен са подобни резултатите от социологическите проучвания в цяла Европа. Географското положение на дадена страна или на броят на вече регистрираните бежанци очевидно не играе толкова важна роля". 

Не само икономически съображения са важни за респондентите, но и личната история на всеки един мигрант. Човек, който е претърпял мъчения, разполага с около единадесет процентни пункта по-висока вероятност да бъде приет от участниците в проучването.

Същото важи и за хора, които са преследвани заради етични, политически или религиозни възгледи. Респондентите биха предоставили по-скоро защита и убежище на тях, отколкото на такива, които са избягали от домовете си по икономически причини.

И религията на лицата, търсещи убежище, е важна за европейци. Във всички страни мюсюлманите са по-отхвърляни от другите групи. „Тъй като християните са съвсем малко по-предпочитани от агностиците, този резултат показва силна антипатия към мюсюлманите - а не предпочитание за християните", казва Хангартнер.

Предпочитанието към хора с определени характеристики поставя политическите лидери пред „голямото предизвикателство да приемат и интегрират търсещите убежище". Така Хангартнер интерпретира резултатите от проучването. Защото според него повечето кандидати за убежище на Стария континент не отговарят на предпочитаните критерии, тъй като те са предимно от мюсюлманските страни и рядко говорят езика на страната-домакин преди бягството си.

Въпреки предпочитанията към някои бежанци изследването все пак дава да се разбере, че европейците като цяло са склонни да предоставят защита на търсещите убежище с доказани причини за бягството им, твърдят авторите.

Учените от университета в Цюрих са си сътрудничили по проучването с колеги от елитния американски университет в Станфорд. Те са създали 180 000 фиктивни профили на бежанци с девет различни критерия. Те включват информация за пол, възраст, произход, професионален опит, религия, езикови умения, причини за бягство, потенциален риск и анализ за лицето.

На база на тези профили анкетираните е трябвало да отговорят дали имигрантите може да останат според тях в страната им трябва, или трябва да бъдат депортирани. Във втория етап на проучването запитаните е трябвало да решават измежду два профила кой да остане в страната и кой – не.

Още по темата четете тук!    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
http://***.dir.bg/news.php?id=23998892Общини с лоша демографска структура ще интегрират бежанци.На печелившите честито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
Това не е нещо ново, отдавна са правени подобни психологически експерименти. Хората харесват хора, които са подобни на тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Като сте такива либерални левичари, колко бежанци мюсюлмани си назначихте на работа в Инвестор и колко бежанци си взе всеки от екипа ви вкъщи като приятелче на децата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 1
Moesia
преди 7 години
Ако от 10 европейци има едно мюсли, европейците му осигуряват свободата да си развява чаршафите, да се дупи и удря чело колкото иска. Не ако, а когато от 10 европейци 9 са мюслите свободите няма да бъдат гарантирани на немюслитата. Малцинството ще трябва да се съобразява и да действа по правилата на мнозинството. Трансформациите на Афганистан преди талибаните и Иран преди революцията са пример как действа мирния ислям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
todin
преди 7 години
А на християнските мигранти , дали им хареса като ги изхвърляха от лодките в морето от мюсюлманските мигранти? Нека да съдим по делата , а не по словата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
panther
преди 7 години
След като в западна европа един чичко с мустачки им разчисти ***, им беше много лесно да приказват празни малоумщини за интергация и за равенство на всички "хора". Ние в България като по-католици от папата спасявахме и полухората, да се чуди човек защо, като гледа след това колко мизерии сътвориха на България. Отделно агресивната пропаганда на част от *** дори с законово забраняване на мнения различни от техните.Уви, реалността може да се отрича до едно време, нормалните европейци не се возят в бронирани коли с охрана като меркет и другите политически ***, така че се сблъскват елно с реалността, вместо с измиеления свят на брюкселските клатикурци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Ние имаме опит с нашите кафяви , Европа сега се учи кое е плява и кое зърно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
Путко Мафани
преди 7 години
Бравос най после откриха топлата вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още