IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Климатичните промени водят до засилване на бедността

Те могат да тласнат към бедност 100 милиона души, смята Световната банка

08:33 | 09.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Климатичните промени могат да тласнат в крайна бедност над 100 милиона души до 2030 година чрез разрушаване на земеделието и благоприятстване на разпространението на малария и други болести, преди всичко в Африка и Източна Азия, заяви чрез свой доклад Световната банка, цитирана от Ройтерс.

Докладът се позовава на проучвания, които показват, че климатичните промени може да доведат до спад в световната реколта от 5 процента до 2030 г. и 30 процента до 2080 г. Цитирани са и проучвания, които сочат, че повишаването на температурите може да увеличи броя на хората в риск от заразяване с малария със 150 милиона души. 

Докладът със заглавие „Шокови вълни – мениджмънт на климатичните промени и въздействието им над бедността“ в разпространен броени седмици преди срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Париж и показва неравномерните последици от глобалното затопляне. „Бедните в света са неподготвени да се справят с климатични шокове като повишаване на морското равнище или тежки суши“, смятат експертите.

„Те имат по-малко ресурси и получават по-слаба подкрепа от семейството, общността, финансовата система и дори от системите за социално осигуряване", посочва банката. 

Сред темите на преговорите в Париж, където ще се съберат представители на 195 страни, ще бъдат начини за подпомагане на бедните страни и бедните общества да се справят с климатичните промени.

Световната банка призовава преди всичко за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и други парникови газове. Въпреки всички досегашни усилия обаче няма вероятност климатичните промени скоро да спрат. Очаква се въглеродните емисии да нарастват за дълъг период, тъй като Китай, Индия и други развиващи се страни увеличават използването на изкопаеми горива за икономиките си.

Усилията за защита на бедните като цялостното подобряване на достъпа до здравеопазване и социално осигуряване, както и целенасочените мерки за подобряване на защитата срещу наводнения и разпространение на по-топлолюбиви насаждения биха могли да предотвратят повечето негативни последици от климатичните промени върху бедните, посочва банката.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Мафия, мафия, мафия, еко-мафия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още