IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Селскостопанското безумие на Европа

ОСП почти не помага на бедните фермери в ЕС, по-голямата част от парите отиват в по-богатите стопанства, показват данни на германски икономически институт

20:30 | 14.07.17 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Гюнтер Филман е забогатял от очила, при това е забогатял много. Според списание Forbes богатството му възлиза на 4,8 млрд. евро, което го нарежда сред 300-те най-богати хора на света. Въпреки това обаче всяка година той получава стотици хиляди евро помощи от Европейския съюз (ЕС). 

Това, което може да звучи абсурдно, всъщност е всекидневна последица от селскостопанската политика на ЕС. Филман продава не само очила, но се занимава и с екологично земеделие. В това си качество той е получил от ЕС миналата година 236 хил. евро основна премия по застраховане на доходите и срещу риск, както и 283 хил. евро за екологично земеделие, пише Маркус Бекер в материал за сп. Spiegel.

Европейските земеделци получават премии дори за това, че спазват действащите изисквания за защита на околната среда, климата и водите.

През 2016 г. Филман е получил от ЕС общо 637 842,88 евро, според данни на Германския институт за земеделие и прехрана.

Случаят със 77-годишния предприемач е просто един особено очебиен пример. Само в Германия има какви ли не селскостопански предприятия, които година след година получават осемцифрени суми. Последицата от всичко това е, че ЕС харчи годишно 55 млрд. евро за земеделски субсидии, което се равнява на близо 40% от бюджета на Общността.

Сякаш миграцията, климатичните промени, защитата на границите, Brexit и отбранителната политика са само странични явления, а основният проблем е бедността на фермерите.

Излизането на Великобритания от ЕС обаче отваря дупка от близо 12 млрд. евро годишно в европейския бюджет. Еврокомисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер поиска от страните членки свежи пари, но все пак ясно посочи, че ще трябва да бъдат направени икономии. Поради това под натиск е поставена и Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, въведена през 1957 г. на фона на все още неизбледнелите следи от следвоенните гладни години.

Селскотопанската политика на ЕС – анахронизъм

ОСП е анахронизъм, според манхаймския Център за европейски икономически изследвания ZEW. "Големият й дял в бюджета на ЕС вече не е оправдан", посочва експертът от института Фридрих Хайнеман.

Неотдавна институтът представи доклад за селскостопанската политика на ЕС, изготвен по поръчка на фондация Bertelsmann. Заключението на Хайнеман и колегата му Щефан Крамон-Таубадел е опустошително.

ОСП почти не помага на бедните фермери в ЕС. Сред селските стопанства тези 80%, които имат най-ниски доходи, получават само 25% от преките плащания, установява ZEW. Десетте процента с най-високи доходи получават 55% от плащанията. По този начин една седма от целия бюджет на ЕС отива при 750 хил. селскостопански предприятия, които и без това са в добра позиция. 

Причината за това разпределение е, че субсидиите се определят според обработваемата площ, а не според произведените количества. Факт е, че благодарение на този принцип изчезнаха планините от масло и езерата от мляко, а развиващите се страни вече не са наводнявани от субсидирани европейски продукти.

Обратната страната на медала е, че особено облагодетелствани са големите стопанства, а малките остават встрани.

Експертите от института имат критично отношение и към ролята на селските стопани в опазването на околната среда. Наистина, 30% от преките плащания за земеделците са обвързани със спазването на екологични критерии, но първоначално това не е направено в името на природата, а "за да могат да бъдат оправдани по-добре преките плащания към фермерите".

Ефектът не е по-голям от въздействието на другите мерки за защита на околната среда. Освен това определено не може да се твърди, че селското стопанство по принцип е екологично, както показва и силното замърсяване на подпочвените води с торове. 

Защитата на околната среда? Не е толкова важна

Дори самите фермери очевидно не се възприемат на първо място като защитници на природата. Европейската комисия в продължение на три месеца прави допитване сред фермери, сдружения и граждани за бъдещето на ОСП.

Според заключението от 320 страници, което бе представено в края на миналата седмица, защитата на околната среда и борбата с климатичните промени са най-голямото предизвикателство пред европейското селско стопанство според 55% от другите граждани, но според едва 28% от селските стопани.

За фермерите най-важното е осигуряването на "справедлив стандарт на живот". Най-доброто средство за това пък са европейските помощи.

Конкурентоспособността на европейското селско стопанство през последните десетилетия силно се повиши, най-вече благодарение на техническия напредък, посочва изследването. 
Европа освен това има сравнително меки климатични условия, добра инфраструктура и много потребители с високи доходи. 

"Този сектор не трябва повече да бъде подпомаган, поне не и в този размер", отбелязва Крамон-Таубадел.

Заключението на експертите от ZEW е, че до края на следващия бюджетен период за ЕС, който обхваща от 2021 до 2027 г., поне директните плащания, които се равняват на 70% от средствата по ОСП, трябва да бъдат изцяло премахнати или заменени с по-силно участие на страните членки.

Съпротива от фермерските организации от Източна и Южна Европа

На това обаче вече се формира съпротива. Дори и да трябва да се пести, "отказваме да правим жертви в земеделието", заявява Удо Хамерлинг, заместник-генерален секретар на Германския фермерски съюз (DBV). Ако страните членки в бъдеще внасят повече в бюджета на ЕС, както иска еврокомисар Йотингер, то ОСП може дори изцяло да бъде пощадена от съкращения, надява се Хемерлинг.

Политиците от Брюксел обаче срещат най-силна съпротива от страните в Източна и Южна Европа, които печелят особено много от ОСП - най-вече Франция, прочута с непреклонните си фермери. Досега французите традиционно получаваха подкрепа точно от германците, въпреки че след това те публично недоволстват от скъпата и безсмислена селскостопанска политика на ЕС.

Йенс Гайер, ръководител на фракцията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Европейския парламент, определя това като "безгранично нечестно" положение. Въпреки това обаче той не очаква следващите преговори да донесат промени, не и като се има предвид политическия "меден месец" между германския канцлер Ангела Меркел и новия френски президент Еманюел Макрон. 

"Федералното правителство на Германия ще се ежи, фермерите и Християнсоциалният съюз (ХСС - по-малката, "сестринска" партия на управляващия Християндемократически съюз на Меркел - бел. ред.) ще се противопоставят и накрая ще има само козметични промени", прогнозира той. 

Европейските социалдемократи също далеч на са единни, според информация от Европарламента. Докато германците са по-скоро за реформа на ОСП, то представителите на Източна и Южна Европа дори искат да изцеждат още повече. Сега с британците от ЕС си отива единственият силен съюзник, когото германците биха могли да спечелят в тази борба.

Еврокомисарят по земеделито Фил Хоган миналата седмица успокои фермерите. Бюджетните предложения на Йотингер са именно предложения, и все още не се водят преговори за следващия бюджет на ЕС, каза той. Въпреки това тежките решения са неизбежни, допълни Хоган.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 17 rate down comment 0
serafima
преди 6 години
България следва модела на ЕС. У нас стотина души (фирми) - зърнари получават 80% от заделените за селското стопанство пари. И това е от години, и фирмите и хората се знаят, и вредите се знаят. И докато първите в ЕС държави доста се насосаха със средства за селското стопанство, сега могат да мъркат за намаляване, за да се избегне увеличаване по нашия регион. Както знаете, въобще не получаваме пропорционално на тях. За промяна в ОСП се говори от много години, в по-ново време от средата на 90-те години, но явно на някои много им изнася такова финансиране. Затова и убиха селското стопанство у нас. Износ на зърно и слътчотлед, които са с ниска добавена стойност и 85% вноса на салскостопански продукти за пазара ни.Много съжалявам, но ЕС определено върви към регрес. Ако така продължава (а не виждам други сигнали), Евроколхозът върви към разтуряне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 1
supertrader
преди 6 години
Сърбия, Македония и Турция до нас са..каква америка те гони и какви ранчота. Внасяме от тези държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
makama
преди 6 години
Интерсно.... и те се намират ? Дайте информация.Къде ? , ааа знам в Америка. Много земя малко хора .... в Аржертина, Пагарвай, Бразилия, Мексико и Тексас....където тези които имат ранчотата имат и по няколко сонди за добив на нефт...В Европа - навсякъде субсидии. големи субсидии, за да не се разорават местните производители и да се сваля цената така, че да се продава местното производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 3
supertrader
преди 6 години
Има страни в които няма никаква субсидия и имат по добро земеделие от България и се развива много добре и не са зависими от никакъв внос..никаква земеделска продукция почти не се внася. За да стане така при нас трябва субсидиите да се премахнат напълно и да се махнат и данъците при продажба на дребно на крайния потребител на земеделска продукция. Субсидиите при нас са проводник на корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
makama
преди 6 години
продължавам....В цяла европа за да има собствено производство се раздават национални субсидии. С тях се преследва конкретна цел - изхранване на населението без да става еднин народ зависим от друг. както се казва може да има дефецит на определен пазар, но незначителен.В България проблема е друг.1-во ниските данъци, не позволяват събиране на значителни суми, с които да се субседира селскто стопанстео. Няма субседиране, има малко родно производство.....все пак никой не иска да работи за нищо....2-ро идеологията на полическата класа. Все пак почти всички български политици са формирани от БКП идеологията, а това означава че селянаите са идеоти и могат да живеят от въздух. Ако случайно хартирас пари в бюджета, едната част от БКП елита, пардон ГЕРБ, ще прави саниране, а другата част от БКП елита, пардон БСП, ще финансира българската индустрия.С Други думи : ГЕРБ/БКП ще краде от саниране.БСП/БКП ще финасира криминалната приватазиция на индустрията, която предоби в периода 1994-2001 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
makama
преди 6 години
Здравейте !Има теми по които ЕС няма и неможе да има обща политика. Това е така защото ЕС е доброволно обединение на национални държави, и всяка държава, която е индивидуална география, защитава своето население. т.е. гласоподаватели.Към този момент темите, по които само се приказва, но нищо не се предприема са :1. Обща външна политика2. Обща отбрана3. Обща финансова система4. Обща имигрансктка политика5. Обща селскостопанска политикаТова всъщност показва слабоста / силатата на системата.А по принцип, понеже се събират вноски в бюджета, следва популизъм.Раздават се тези пари, които не са изядени от бюрократите..... При това тези които внасят повече пари, казват за какво следва да се раздават.....В България зърнодобива получава голямото парче баница, защото ЕС, които дава парите се нуждае от продукция, която не достига за неговия пазар....ЕС внася и ечемик и жито и царевица и слънчоглед ..... дори от Россия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 6
Dimat
преди 6 години
#11,Твоята "оценка",че съм *** и не съм чел статията.може само да ми показва,че съм на прав път в мнението си!!!А това,че ни в клин,ни в ръкав намесваш "задължително" руснаците и съвсем "естествено" в негативен смисъл, те идентифицира,като един елементарен НПО -***,приет на слугинска служба,за шепа "сребърници" в зелено,имащи функцията единствено да оцветяват със зелени фекалии "гениалните" ти "мисли"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 6 години
тролеее, прочети статията пак, че това дето си написал е точно обратното със статията ... то бива да си глyпав, но ти вече мина даже руснаците по тъпoтията си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 5
Dimat
преди 6 години
Хайде сега,всички или са толкова ***, да не виждат истинската причина, за цялата тази селскостопанска политика за субсидиране,или не искат да кажат,че всъщност тя е най-ефикасното средство за управление на държавите и народите в тях!!!Особено на привилегированите западни държави!Точно това съвсем точно е казал #7!Гладът най-бързо и най-ефективно управлява "масите" - всякакви други средства за управление са далеч по-неефективни!Затова управляващата каста, е избрала точно това средство за управление ,на отрасъла, с най-ефективна форма за управление и го е вплела в своя политически механизъл,за управление на държавите и народите в тях.Тази политика е била използвана още от древния Рим,за управляване народа му и е била много ефективна,докато в Рим е постъпвало достатъчно зърно от провинциите и особено от Египет!Точно поради тази причина е рухнала западната част от империята,а източната,благодарение на оставането в нейните предели на Египет, е продължила съществуването си с 1000 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
georgi_shum
преди 6 години
В североизточна България, където е най хубавата ни замя, рентата е над 70 лв/ дкр. Лично аз получавам 80 лв/ дкр. за наследствената си земя която е основно 2-4 та категория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още