IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се възползва ли Русия от убийството на Карлов?

Първоначалните опасения за нов разрив в отношенията с Турция отпаднаха твърде бързо

08:43 | 22.12.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турската държава е готова да разследва заедно с Москва убийството на руския посланик Андрей Карлов. От това терористично нападение обаче няма да произлезе никакъв конфликт между двете страни. Гибелта на руския дипломат няма да облекчи и положението на сирийските бежанци от Алепо, а може дори да го влоши. Както сподели един известен дипломат, именно покойният Карлов е координирал организацията на хуманитарните коридори за евакуирането на цивилните граждани от обсадения сирийски град, пише в свой коментар за Deutsche Welle Иван Преображенский. 



Последното подобно убийство на руски /или по-точно съветски/ дипломат с подобен ранг e извършено във Варшава. През 1927 г. там е застрелян съветският посланик Пьотр Войков, смятан за съучастник в убийството на руското царско семейство на император Николай II.

Първоначалните опасения, че престъплението в Анкара ще предизвика нов разрив в отношенията с Турция и дори военно стълкновение между двете държави в Сирия, отпаднаха твърде бързо. Турците се съгласиха да проведат общи разследвания на убийството, президентът Ердоган веднага разговаря с Владимир Путин по телефона, турският външен министър Мевлют Чавушоглу не отмени планираната си вече визита в Москва.

Този път Кремъл изобщо не заговори за нов "коварен удар в гръб", а руските медии дори повтарят удобната за Ердоган версия, че убийството на Карлов е било организирано от агенти на Фетхуллах Гюлен. Затова е логично да се предположи, че тази история ще доведе не до нов конфликт, а до ново отчетливо сближаване между Москва и Анкара, включително и до евентуалната подялба на Сирия на съответните сфери на влияние. В сложна ситуация като сегашната, Западът ще е принуден просто да си затваря очите.

Международните реакции

Веднага след покушението срещу посланик Карлов лидерите на чуждите държави поднесоха своите съболезнования, каквато е общоприетата практика в подобни случаи. 


Реакцията им беше единодушна - става дума за терористичен акт, а не за форма на гражданска съпротива срещу руските действия в Сирия. И виковете на убиеца-полицай, че това е "разплата за Алепо" и "разплата за Сирия", не могат да променят нищо в това отношение. Нещо повече. Убийството на дипломата е нарушение на Виенската конвенция – този факт допълнително укрепва позициите на Москва като на страна, която сега неизбежно ще бъде смятана за потърпевша. Убитият дипломат фактически пое върху себе си греховете, в които обвиняваха Русия през последните месеци. Един руски дипломат сподели пред мен, че смъртта на Карлов дори "ще запуши устите" на критиците на руската политика в Сирия. И навярно той ще се окаже прав.

Само допреди няколко дни американският президент Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел и другите западни лидери открито говореха за престъпленията на Русия на сирийска територия и я считаха за отговорна за хуманитарната криза в страната.

След случилото се в Анкара Западът е принуден да проявява солидарност с Русия, което ще накара западните лидери да бъдат значително по-сдържани. Поне за известно време. Още повече, че след убийството на Карлов изстрели прозвучаха и в американското посолство в Анкара. В резултат на това Държавният департамент на САЩ временно преустанови работата на дипломатическата си мисия в Турция.

Край на сирийската история?

Така се оказва, че в краткосрочна перспектива Москва получава огромно морално преимущество. Естествено не може да се очаква, че гибелта на руския дипломат ще има дълготраен психологически и политически ефект, защото критиките на Запада към Русия и Башар Асад няма да отпаднат. Само дето за Запада ще стане по-трудно да ги изразява след подобен терористичен акт. А Кремъл обезателно ще се възползва от тази ситуация, за да разшири военните си успехи в Сирия, коментира още  Преображенский. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
tonitov
преди 7 години
Да и то много, настоятелно при Путин, защото друг шанс за развитие няма, освен без пари да си продава суровините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Щот все още Блумбърг им плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 9
LaCosta
преди 7 години
"Така се оказва, че в краткосрочна перспектива Москва получава огромно морално преимущество."Дали убийствата на дипломати или морално отговорната международна позиция дава на една страна морално преимущество?"А Кремъл обезателно ще се възползва от тази ситуация, за да разшири военните си успехи в Сирия, коментира още Преображенский."Е колко още да се възползва? Ми то войната в Сирия на практика приключи и, за жалост на западните съюзници, идва мир.Като чета екзотичните гледни точки на Дойче веле и все ми се струва, че тази медия се е превърнала в пощенска кутия за израз на едни точно определени интереси. Само не разбирам защо Инвестор се чувства длъжен да ни държи постоянно в течение с изхвърления в нея ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
В сложна ситуация като сегашната, Западът ще е принуден просто да си затваря очите...и устата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 8
0pk
преди 7 години
Сега Ердоганя ще има причина да направи нови чистки в силовите ведомства, а демокрацията ще остави заровена дълбоко в килера. А ние щастливо ще поемем... новата вълна мигранти. Ще е добре да ги прекарваме нататък по пътя им на интеграция в западните ценности, а не да ги затваряме по разни лагери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 7
pinoccio
преди 7 години
Deutsche Welle - Scheise Quelle
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 16
bigmamascandal
преди 7 години
Първоначалните ОПАСЕНИЯ за нов разрив /.. това поне пише в статията... не знам кво четеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 7
panther
преди 7 години
Първоначалните надежди за нов разрив в отношенията с Турция отпаднаха твърде бързо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още