IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритите препятствия пред германската икономика

Берлин има нужда от преосмисляне на политиката за въздържание от държавни разходи, за да насърчи инвестициите, пише учен

18:06 | 21.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За пореден път Международният валутен фонд (МВФ) разкритикува федералното правителство на Германия за „погрешна“ финансова политика. МВФ предупреждава, че германските власти трябва да използват фискалното пространство, за да насърчат публичните и частните инвестиции и по този начин да се засили растежът в Германия и Европа.

Тази критика в Германия не се възприема добре, а от мнозина въобще не се възприема. Така например Отмар Исинг - бивш главен икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) и един от водещите икономисти на Германия, критикува остро темата в своя статия във Frankfurter Allgemeinen Zeitung, пише в своя блог Марсел Фратцшер, президент на Германския институт за икономически изследвания (DIW) и професор в Университета „Хумболд“ в Берлин.

Исинг правилно напомня за слабостта на инвестициите в Германия и призовава правителство за значително увеличаване. Въпреки това тези инвестиции според Исинг не трябва да се финансират чрез нов дълг, а чрез преразпределение в публичните бюджети – на по-високите разходи трябва да се противопостави спад в потреблението на публичния сектор.

На фона на солидното икономическо развитие на германския министър на финансите със сигурност не му липсват данъчни приходи. Една голяма част от фискалното пространство обаче е използвана за икономически по-малко разумни предизборни подаръци, като например пенсионната реформа, смята Фратцшер. Цената ѝ е 10 млрд. евро годишно.

Освен това Отмар Исинг е прав, когато посочва, че увеличаването на публичните разходи в Германия едва ли ще е достатъчно, за да предизвика импулс за растеж за Италия и други страни в криза.

Въпреки това според Фратцшер има разумни причини за преосмисляне на фискалната политика в Германия. Аргументът, че германската икономика сама произвежда потенциала си за растеж и следователно не се нуждае от по-високи държавни разходи, не е съвсем правилен. Защото основният проблем на германската икономика е, че потенциалният растеж в последните 20 години бе и е твърде нисък.

Германия се чувства днес като европейската суперзвезда: има чудо на пазара на заетостта, икономиката е във възход, потреблението е във възход. За съжаление обаче германците пренебрегват факта, че икономическите показатели на страната са далеч от впечатляващо ниво. Два факта показват това много ясно. Германската икономика е нараснала от началото на 2008 г., само с 8 на сто, което е грубо само около 1,0% годишно. Това е слаб ръст и е под настоящия потенциален растеж от 1,25 до 1,5 процента.

Освен това на Германия ще ѝ дойде добре малко повече скромност – защото сегашните добри години отразяват всъщност един процес на наваксване, смята икономистът. 

Още по-депресиращ е прегледът на икономическите резултати за последните две десетилетия. От старта на паричния съюз през 1999 г. германската икономика е генерирала с общо 3% по-слаб растеж, отколкото френската и с 10 процента по-малък от испанската.

„Ние забравяме днес в задоволството си, че преди десет години Германия бе "болният човек" на Европа, който бе гледан от съседите си толкова жалостиво, както днес мнозина в Германия гледат към германските съседи. Ето защо за Германия би било добре да е малко по-скромна. Текущите добри данни за растежа отразяват само наваксване на изгубените години в началото на века“, пише още Фратцшер.

Тези цифри показват също, че най-голямата икономическа слабост на Германия са твърде малките инвестиции, които в крайна сметка бяха отговорни за относително ниската производителност и икономическия растеж през последните 20 години. И точно затова политиците трябва да направят повече, за да се укрепят публичните и частните инвестиции, подчертава икономистът. По думите му инвестициите създават не само краткосрочни импулси за търсенето - още по-важни са техните ефекти върху предлагането, където те увеличават продуктивността и потенциала за растеж.

Германия се нуждае от промяна в данъчната политика, пише Фратцшер. „Спирачката“ за вземане на висок дълг е правилно и необходимо решение и е допринесла за намаляване на държавния дълг, но за съжаление това е за сметка на публичните инвестиции. Федералното правителство трябва да преразгледа своите предизборни подаръци и вместо това следва да укрепи значително публичните инвестиции, пояснява той. „С тревога наблюдавам в този контекст дебатите и обещанията за намаляване на данъците, които в момента водят политическите партии“.

Повече инвестиции, като се започне с публичните инвестиции, ще повишат производителността и потенциала за растеж на германската икономика, ще запазят добрите работни места в страната и в крайна сметка ще помогнат за запазване в дългосрочен план на привлекателността на Германия като добро място за правене на бизнес, подчертава икономистът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
Етатистите искат повече да се харчат държавни пари за "инвестиции" и се ужасяват от идеята, че данъците ще намалеят.Но в дългосрочен план побеждават етатистите. Малката държава (малко регулации и данъци) е неустойчива - прави преход към голяма. Теория на игрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
parlata
преди 7 години
Скоро германската икономика ще зацикли поради грешна външна политика и особено ако се подпише ЕС-Канада-СЕТА! Това и милион емигранти ще се отрази лошо за нея! Германия е губеща страна в историята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още