IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебната сага на Pharma bro Шкели

Силно критикуваният хеджфонд мениджър бе осъден за измама, но избегна много по-тежка присъда в процес, описан от него като "лов на вещици"

14:20 | 05.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мартин Шкрели (вляво) и адвокатът му.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мартин Шкрели (вляво) и адвокатът му. Снимка: Ройтерс

Силно критикуваният американски фармацевтичен и хеджфонд мениджър Мартин Шкрели бе осъден от съд в Ню Йорк за финансови измами. Въпреки това 34-годишният мениджър, наречен от пресата „най-омразният човек в Америка“ и Pharma bro, се измъкна леко от процеса. След петседмичен процес и петдневно обсъждане журито от 12 члена свали половината от обвиненията срещу Шкели, предава Ройтерс.

Съдебните заседатели в окръжния съд в Бруклин постановиха, че Шкрели е виновен по две обвинения за измами с ценни книжа и за конспирация, но го оправдаха по пет други обвинения, включително за заговор за кражба на бившата си фармацевтична компания Retrophin Inc.

Измамите с ценни книжа носят максимална присъда от 20 години затвор, макар обвиняемите в тези случаи рядко да получават максималната присъда. Адвокатът Бен Брафман дори намекна, че клиентът му вероятно въобще няма да влезе в затвора. Самото конкретно наказание ще стане известно на по-късен етап. 

Федералните прокурори обвиниха 34-годишния нюйоркчанин, потомък на албански и хърватски емигранти, по-рано, че е лъгал инвеститори във фондовете и е ограбвал Retrophin, манипулирайки цената на акциите, за да си я върне обратно.

Започнал на Wall Street едва на 17 години, през 2006 г. Шкрели създава първия си собствен хеджфонд - Еlea Capital Management. Година по-късно фондът е закрит заради съдебен иск за 2,3 млн. долара от Lehman Brothers, но банкрутът попречи на банката да си получи парите.

Не беше по-добра и съдбата на втория опит на Шкрели с MSMB Capital Management. После комбинаторът се прехвърли във фармацевтиката - първо с компанията Rethropin (чиито акционери после го обвиниха в съда, че я създал, само за да може с парите им да покрие задълженията си към вложителите в MSMB), а от февруари 2015 г. - с Turing. 

По време на заключителната си пледоария Брафман е призовал съдебните заседатели да гледат на клиента му не като на измамник, а като на ексцентричен гений, решен да намери лек за редки болести.

Непосредствено след присъдата Шкрели изглежда малко разтревожен, но при излизане от съда по-късно, за да говори с репортерите, той е щастлив и уверен, предава Ройтерс.  

Шкрели описва присъдата като победа.

„Това е лов на вещици с епични пропорции и може би те намериха една или две метли, но в крайна сметка сме оправдани по най-важните обвинения", каза той пред репортери.

Преди да започне съдебният процес, Мартин Шкрели, бивш мениджър на хеджфондове, влезе в новините, след като чрез компанията си Turing Pharmaceutical откупи правата върху рядкото лекарство дараприм. И след това обяви, че увеличава цената му от 1 долар на 750 долара за таблетка. При тази тарифа обичайната месечна доза за един пациент би струвала... 75 000 долара. Решението на Turing предизвика истинска буря в САЩ и навлече на Мартин Шкрели определения като "паразит" и "морално банкрутирал социопат", а едно либерално издание го нарече "последната капка, преляла чашата на хищническия капитализъм".

Този ход предизвика възмущение и от страна на американските законодатели и пациенти и спечели на Шрекли псевдонима "Pharma bro“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още