IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ 10 на най-големите IPO–та в Германия след 2009 г.

За първите шест месеца на годината във федералната република има шест нови емисии

15:48 | 13.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Германия новите борсови дебюти през последните години са по-скоро изключения. Докато на други места пазарите за нови емисии се движат на високи обороти, във федералната република почти никоя компания не се осмелява на подобен ход. Това обаче е напът да се промени през текущата година, когато редица германски фирми се отправят към пода на борсите.

Въпреки това обаче едва ли някоя друга страна може да се мери по брой на първични публични предлагания (IPO) с Китай. В Народната република броят на IPO-тата през първото полугодие на 2015 г. се е удвоил до 239 дебюта. Обемът на емисиите в Китай и Хонконг скача дори с цели 141 на сто до почти 40 млрд. долара. 

„За разлика от Германия, където дребните акционери едва ли играят роля при дебютите, то ралито на китайските пазари привлече редица малки частни вложители“, заяви пред Handelsblatt Мартин Щайнбах, ръководител IPO и Listing Services в EY.

Но и в Германия има оживление. За първите шест месеца на годината има шест нови емисии - включително и дебютът на 30 юни на берлинската компания за недвижими имоти Ado Properties. В началото на юли имаше още трима дебютанти - CBR Fashion, Chorus Clean Energy и Elumeo. Като цяло само в началото на юли нови девет компании се отправиха към германските борси, показват изчисленията на Щайнбах. 

Шестте нови емисии в първите шест месеца на годината са с общ обем от 1,4 млрд. евро. Най-голямото засега IPO в Германия за 2015 г. е на кабелния оператор Tele Columbus – за 510 млн. евро, а след него се нарежда първичното предлагане на производителя на оръжия Siltronic с 380 млн. евро. След това следват дебютите на компанията за малки кредити Ferratum, на лизинговата компания Sixt Leasing и на компанията за онлайн продажба на бебешки стоки Windeln.de, както и на Ado Properties.

Как обаче изглежда Топ 10 на най-големите IPO–та в Германия след 2009 г. показва класация на германското списание WirtschaftsWoche. Вижте я в галерията ни!

Кои компании са в Топ 10 на най-големите IPO–та в България и повече за предстоящото листване на Сирма Груп Холдинг АД може да разберете от седмичното обзорно предаване Invest/Or по телевизия Bulgaria On Air в понеделник, 14 септември, от 18 часа.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още