IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси не намериха единна посока

Акциите на японската технологична компания Sharp ограничиха ръста от 8% до около 7,2 на сто

11:23 | 23.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията на фондовите пазари в Азия в четвъртък беше смесена на фона на референдума във Великобритания за еврочленството на страната, съобщи CNBC.

Австралийският индекс ASX 200 се повиши с 0,26%, като секторът на компаниите за основни ресурси се покачи с 1,1 на сто. Акциите на Rio Tinto поскъпнаха с 2,09%, а тези на Fortescue отчетоха ръст от близо 6 на сто.

В Япония Nikkei 225 добави 0,79% към стойността си. Японската йена остана сравнително силна спрямо долара на ниво от 104,61 йени за долар.

Акциите на технологичната компания Sharp ограничиха ръста от 8% до около 7,2 на сто, след като бизнес всекидневникът Nikkei съобщи, че Foxconn, който вече държи контролния пакет акции, ще прекрати някои скъпи дейности и че вероятно ще започне доставки на OLED дисплеи следващата година.

Корейският Kospi изтри 0,41 на сто.

Акциите на Hyundai Merchant Marine скочиха с близо 30%, след като Dow Jones съобщи в четвъртък, че затруднената компания ще започне преговори за присъединяване към 2М – най-големият световен алианс за търговско корабоплаване.

На китайските пазари бяха отчетени понижения, като Shanghai Composite записа спад от 0,83%, а по-малкият Shenzhen Composite се понижи с 0,83%.

В Хонконг Hang Seng се повиши с 0,36%.

„Пазарите изглежда почти изцяло са приели, че няма да се стигне до Brexit, така че волатилността по време на гласуването може да е много по-слаба, отколкото мнозина очакваха“, казва Ангъс Никълсън, пазарен анализатор в IG. Той обаче предупреждава, че през 24-те часа след вота може да има рязка динамика на пазарите.

Британският паунд продължи да поскъпва и достигна най-високото си ниво от началото на годината от 1,4826 долара за паунд.

Щатският долар беше сравнително слаб спрямо кошница от валути, като доларовият индекс се понижи с 0,25% до 93,483 пункта. Еврото поскъпна спрямо американската валута и курсът достигна 1,1337 долара за евро.

„Пазарите е вероятно да се фокусират върху втората серия таргетирани дългосрочни кредити за банките от ЕЦБ (TLTRO II), която започна вчера“, казва Уей Лян Чан, форекс стратег в Mizuho Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още