IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси затвориха с повишения

Единствено търговията в Токио бе под натиск вследствие на поскъпването на йената спрямо долара

11:10 | 26.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските индекси затвориха с повишения

Повечето азиатски индекси се повишиха в сряда след по-добрите от очакваното данни за растежа на САЩ. Засилването на японската йена обаче постави под натиск търговията в Токио.

Растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в света бе ревизиран до 3,9% от 3,5% в периода юли-септември. Новината обаче не съумя да стимулира търговията на Wall Street, където бяха отчетени скромни изменения.

Във фокуса на инвеститорските нагласи продължи да бъде ситуацията на стоковите пазари. Брентът поевтиня под 80 долара за барел. Американският суров петрол увеличи загубите си, след като затвори на 4-годишно дъно в навечерието на срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в четвъртък. Инвеститорите обмислят перспективите за първото намаляване на квотите за производство от 2008 г. насам.

Финансовите акции бяха най-големите печеливши в състава на Shanghai Composite. Huatei Security се покачи с максимално допустимите в рамките на един ден 10 на сто след новината, че е получила одобрение за паралелно листване на борсата в Хонконг. Застрахователите New China Life Insurance и China Life също добавиха по 10%.

В Хонконг Hang Seng изкачи едноседмичен максимум, стимулиран от разширението с 3 на сто на Chow Tai Fook. Капитализацията на компанията се покачи въпреки спада на печалбата за първото полугодие с 23%.

В Австралия S&P ASX 200 също нарасна до едноседмичен връх, а австралийският долар се възстанови, след като удари 4-годишно дъно вчера. По-рано заместник гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу определи валутата като надценена, което подкрепи загубите.

Rio Tinto приключи с ръст от почти 2% на фона на новината, че Glencore обмисля нова оферта за поглъщане на добивния гигант.

В Япония Nikkei 225 приключи с лек спад след накъсана сесия с оглед на засилването на йената спрямо долара. Двойката отстъпи до границата от 118, отдръпвайки се от 7-годишния връх от миналата седмица.

Капитализацията на Honda Motor се сви с почти 3%, след като компанията призна, че не е докладвала всички сериозни катастрофи на свои автомобили в САЩ през последното десетилетие.

Ръст отчетоха производителите на алуминий, след като вестник Nikkei съобщи, че Toyota Motor ще използва метала вместо стомана в своите луксозни автомобили. Daiki Aluminum отчете ръст от над 10 на сто, докато UACJ Corp – почти 9%.

Търговия в Южна Корея бе спокойна за втори пореден ден след близо двумесечния връх в понеделник.

Акциите на Samsung Techwin поскъпнаха с 15% след новината, че дружеството е придобито от Hanwha Chemical. Цената на книжата на Hanwha пък отчете ръст от почти 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още