IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари се повишиха, подкрепени от ръста в цената на петрола

Акциите на южнокорейската Samsung Electronics скочиха след информация за евентуални корпоративни промени

11:54 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Азиатските пазари приключиха търговията в четвъртък с повишения, подкрепени от ръста в цената на петрола, а акциите на южнокорейската Samsung Electronics скочиха след информация за евентуални корпоративни промени, пише CNBC.

Южнокорейският Kospi затвори с ръст от 0,6% до 2 065,3 пункта, след като тайфун удари южните част на страната в сряда.

Природното бедствие уби най-малко трима души и затвори най-голямото пристанище на страната в град Бусан, промишлени обекти и заводи, а десетки полети бяха отменени, предаде Ройтерс.

Акциите на Hyundai Motor поевтиняха с 0,71%, след като Ройтерс съобщи, че две от нейните фабрики спират да работят, заради наводнения вследствие на тайфуна.

Но основният индекс получи подкрепа от книжата на Samsung Electronics, които поскъпнаха с 4,45%, след като американският хедж фонд Elliot Management публикува писмо, призоваващо борда на директорите на южнокорейската компания да направи няколко промени в корпоративното управление, включително разделяне на компанията и повишаване на дивидента.

В изявление Samsung Electronics обяви, че внимателно ще разгледа предложенията, направени от Elliot Management, както и че „вярва в конструктивен и открит диалог”.

Японският бенчмарк Nikkei 225 затвори с покачване от 0,47% до 16 899,1 пункта, след като йената продължи да отслабва спрямо долара. Валутната двойка се търгуваше на ниво от 103,61 йени за долар към 9:30 часа българско време в сравнение с нивата от около 101 йени през миналата седмица.

В Хонконг Hang Seng беше нагоре с 0,47% в следобедната азиатска търговия. Китайските континентални пазари останаха затворени заради „Златната седмица”.

Австралийският ASX 200 прибави 0,55% до 5 483 пункта, след като енергийният подиндекс нарасна с 1,97%, а финансовият подиндекс се повиши с 0,7%.

Подпомагайки пазарите, цените на петрола се повишиха, след като Администрацията за енергийна информация на САЩ (Energy Information Administration, или EIA) обяви, че запасите на петрол са намалели с 3 млн. барела през миналата седмица, което е петото неочаквано седмично понижение.

По време на азиатската търговия фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 0,5% до 49,58 долара за барел, след като цената им нарасна с над 2% за една нощ. Фюърсите върху сорта Брент също поевтиняха - с 0,48% до 51,61 долара за барел, след ръста от 1,8% през нощта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още