IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари записаха ръст след понижената прогноза за инфлацията в Япония

Очакванията са през септември ЕЦБ да обяви промени в своята програма за изкупуване на облигации

11:23 | 20.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските индекси се търгуваха с повишения в четвъртък, след като японските власти запазиха умерения си оптимизъм за икономиката, а инвеститорите са в очакване на решенията на Европейската централна банка за промени в паричната политика, съобщава CNBC.

Японският основен индекс Nikkei 225 се повиши с 0,6%, а корейският Kospi затвори с ръст от 0,49%.

Австралийският ASX 200 нарасна с 0,51%, задвижван от ръста от 1,26% при финансовия подиндекс.

Китайските континентални пазари отчетоха повишения, като Shanghai Composite се повиши с 0,44%. В Хонконг Hang Seng прибави към стойността си 0,3%, след като в началото на сесията се търгуваше без особени изменения.

Източник: CNBC

Очакванията са ЕЦБ да запази лихвените проценти без промяна, като повече пазарни наблюдатели прогнозират през септември банката да обяви промени в своята програма за изкупуване на облигации.

Еврото изпита сериозни колебания през юни след коментарите на президента на ЕЦБ Марио Драги, че еврозоната се възстановява, но стимулите трябва да останат налице. Европейската валута достигна 7-месечен връх, но след това се понижи заради коментари, че пазарите не са разбрали добре думите на Драги.

Единната валута се разменяше за 1,1508 долара към 07:38 часа българско време, след като докосна най-високото си ниво спрямо долара по-рано през седмицата.

В Япония Централната банка запази паричната си политика без промяна, като понижи прогнозата си за инфлацията за фискалната 2017/2018 г. и 2018/2019 г.

Японското правителство остави без промяна цялостната си оценка, че икономиката се възстановява постепенно благодарение на ускорението в потребителските разходи и износа.

Миналия месец властите повишиха като цяло оценката си за икономиката, като това се случва за пръв път от декември и се дължи отчасти на подобренията при потреблението.

В същото време Япония отчете по-добри от очакваното данни за търговията през юни. Японският износ се е увеличил с 9,7% на годишна база спрямо прогнозата от 9,5%. Вносът е нараснал с 15,5% за година спрямо очакванията на Ройтерс за ръст от 14,6%.

В Австралия заетостта се е повишила с 14 хил. души в сравнение с очакваните 15 хил., като австралийският долар се покачи спрямо долара до нов двегодишен връх, макар че не успя да го задържи. Австралийската валута се разменяше за 0,7989 долара след новината спрямо 0,7949 в края на предходната сесия. Тази сутрин австралийският долар се търгува на ниво от 0,78935 долара.

Доларовият индекс нарасна до 94,899 пункта, след като по-рано през седмицата падна до 10-месечно дъно от 94,476 пункта.

На петролния пазар цената на фючърсите върху сорта Брент остана почти без промяна на ниво от 49,67 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол понижиха цената си с 0,04% до 47,10 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още