IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързото намаляване на китайския дълг носи нови рискове

Според агенцията за икономическо планиране в страната мащабът на дълга и коефициентът на ливъридж на Китай бързо нарастват

16:25 | 27.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бързото намаляване на китайския дълг може да доведе до нови рискове и затова трябва да бъде направено постепенно, заяви топ агенцията за икономическо планиране на страната, цитирана от Bloomberg.

Мащабът на дълга и коефициентът на ливъридж на Китай бързо нарастват, смята Сун Сюегун, представител на Националната комисия по развитие и реформа.

Взимането на заеми в Китай е неравномерно, като задълженията на държавата и домакинствата са по-ниски, но дълговете в нефинансовия сектор са по-високи, се посочва в изявление на комисията. Държавният сектор и домакинствата имат пространство за увеличаване на заемите, с което да се помогне на компаниите да намалят своя ливъридж, се казва още в изявлението.

Съотношението на китайския държавен дълг, включително условният дълг, е 41,5% от брутния вътрешен продукт, казва Уан Къбин, заместник-директор на бюджетния отдел в министерството на финансите.

Коментарите идват, докато Китай се бори с това как да поддържа минималната си годишна цел на растеж от 6,5%, докато в същото време не позволява на дълга да излезе извън контрол. Краткосрочните икономически перспективи на Китай намират политическа подкрепа, макар че средносрочните перспективи стават все по-несигурни заради бързо нарастващите кредити, излишния промишлен капацитет и рисковете пред финансовия сектор, заяви Международният валутен фонд през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
eboyanov
преди 7 години
Комунизъм и лихва - 2 в лай*но
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още