IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските акции бяха подкрепени от сравнително слабата йена

Търговията на азиатските пазари беше смесена в сряда

12:21 | 31.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в сряда, като японските борси записаха ръстове благодарение на отслабналата йена, съобщи CNBC.

Бенчмарковият индекс Nikkei 225 се повиши с 0,97%, а широкият Topix добави 1,27%. Йената се търгуваше на ниво 103,17 йени за долар, като по-рано курсът се повиши до 103,27 йени – най-високото ниво от около месец.

Сравнително слабата валута даде стимул на компаниите износителки. Акциите на Toyota поскъпнаха с 0,84%, a тези на Nissan и Canon – съответно с 1,20% и 1,98%. Банките в Япония също се представиха добре, като Mitsubishi UFJ записва ръст в 4,19%, а SMFJ – повишение от 4,26%. 

Във вторник началникът на кабинета Йошихиде Суга заяви, че властите са готови да се намесят на валутните пазари, за да овладеят евентуално рязко поскъпване на йената. В събота пък управителят на централната банка Харухико Курода каза, че институцията не би се поколебала да въведе още облекчения или да понижи още повече депозитната лихва, за да се справи с икономическите предизвикателства.

И докато японските пазари записаха повишения, останалата част от азиатските борси по-скоро изпитваше затруднения. Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,25%, а австралийският ASX 200 записа спад от 0,83%.

В Хонконг Hang Seng се понижи с 0,17%, в континентален Китай Shanghai Composite и Shenzhen Composite записаха ръстове от съответно 0,35% и 0,22%.

По време на азиатската търговия петролът поевтиня и енергийните компании се представиха смесено. Австралийските Santos, Oil Search и Woodside Petroleum отчетоха спад в цената на акциите от съответно 1,33%, 2,89% и 0,87%. Акциите на японската Inpex поскъпнаха с 2,51%, а тези на Fuji Oil поевтиняха с 0,94%.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още