IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайците одобряват растящата глобална мощ на страната си, но не и чуждо влияние

Само 22 на сто от участниците в проучване смятат, че тяхното правителство трябва да помага на други народи

13:29 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Китайците са доволни от нарастващата глобална мощ на страната си, но се опасяват от чуждото влияние върху своя живот, показва независимо проучване на общественото мнение, което разкрива дълбоко безпокойство в страната след три десетилетия на безпрецедентен икономически растеж, пише Bloomberg.

Около 60% от анкетираните китайци заявяват, че участието на страната им в световната икономика е нещо добро, сочи докладът, публикуван в сряда от базирания във Вашингтон Pew Research Center. В същото време повече от три четвърти, или 77 процента, смятат, че техният начин на живот трябва да бъде защитен от чуждо влияние, което представлява увеличение от 13 процентни пункта спрямо 2002 г.

Проучването на 3 154 респонденти в Китай по-рано тази година дава поглед върху обществените нагласи в най-многолюдната страна в света. Цензурата и други ограничения пречат на хората да изказват своите виждания и ограничават  потока на информация от външния свят. 

Изследването показва още безпокойство за участието на Китай в международните дела. Докато 75% казват, че Китай играе по-важна роля на световната сцена, отколкото преди 10 години, 56 на сто искат правителството в Пекин да се съсредоточи върху вътрешните проблеми.

Само 22 на сто смятат, че тяхното правителство трябва да помага на други народи.

Анкетираните също изказват противоречиви мнения за САЩ, които все по-често се конкурират с Китай за стратегическо влияние в региона на Азия и Тихия океан. Китайците определят САЩ като най-голямата заплаха на страната, като 45% признават, че са загрижени за властта и влиянието на Вашингтон.

За сравнение, само 15 на сто са загрижени за така наречената „Ислямска държава”.

Въпреки това малко по-малко от половината заявяват, че гледат благоприятно на САЩ, а останалите 52% смятат, че САЩ се опитват да попречат на Китай да стане по-мощна държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още