IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка вля във финансовата система 9,27 млрд. долара

Регулаторът е провел операции по изкупуване на ценни книжа със задължението за обратна продажба по фиксирана цена

10:17 | 05.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската централна банка е вляла във вторник още 60 млрд. юана (9,27 млрд. долара) ликвидност във финансовата система на страната с помощта на операция по обратно репо, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Това е изкупуване на ценни книжа със задължението за обратна продажба по фиксирана цена.

Съобщението, цитирано от руската агенция, е публикувано на сайта на централната банка. Репо операцията е със срок 7 дни и доходност 2,25%. 

Властите в Пекин полагат усилия да управляват плавно икономическия преход в страната. Комунистическото ръководство иска да премине от модела, зависим от инвестиции и производство, към такъв, по-тясно свързан с принципите на свободния пазар. Едно от обвиненията към китайските власти беше, че те не гарантират достатъчно прозрачност в управлението на този преход.

Заради недостатъчната сигурност китайската икономика и сигналите от китайските пазари имат потенциала да предизвикват шокови вълни на глобално ниво. Това се случи в началото на тази година, когато сътресенията на китайските борси доведоха до нестабилност на редица фондови пазари по света, както и до сериозни опасения за "твърдо приземяване" на китайската икономика.

В понеделник Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че разпространението на китайските икономически шокове на глобалните пазари ще се засили през следващите години, тъй като финансовото влияние на страната нараства, а използването на юана като валута за финансиране се разширява.

В последния си Доклад за глобалната финансова стабилност (Global Financial Stability Report) МВФ казва, че развитията на нововъзникващите пазари сега са причина за между 30 до 40% от разликата между възвращаемостта на фондовите пазари и колебанията на валутни курсове в цял свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още