IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян защити глобализацията, но предупреди за нарастващ геополитически риск

Китайският премиер обеща да положи повече усилия, за да стимулира инвестициите и да намали бюрокрацията за чуждия бизнес

20:27 | 27.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският министър-председател Ли Къцян заяви, че Китай вероятно ще изпълни основните си икономически цели за годината, но предупреди за нарастващ геополитически риск и заплахи срещу глобалния възход, предава Bloomberg.

Чуват се гласове срещу глобализацията, а световните геополитически рискове се увеличават, каза Ли Къцян пред официални лица и бизнес лидери по време на годишна среща на Световния икономически форум в китайския град Далиан.

Изказването на Ли Къцян се оказа в силна защита на глобализацията и тънко прикрито опровержение на твърденията на американския президент Доналд Тръмп, който обвинява търговските си партньори, включително Китай, в нечестни търговски практики. Той повтори думите и на президента Си Дзинпин, който използва събитието на Световния икономически форум в Давос, за да защити глобализацията. Китай се възползва и от срещата на Г20 в Германия през март, за да отблъсне, макар и неуспешно, усилията на САЩ да се отслабят противопоставянето на протекционизма.

Без сегашната базирана на правила световна търговска система икономическото отваряне на Китай към света ще бъде „немислимо“, каза Ли Къцян. „Икономическата глобализация сериозно улеснява потоците на стоки, капитал и работници“, посочи той.

Ли Къцян каза още, че правителството ще облекчи пазарния достъп до секторите на услугите и производството – ключово оплакване на чуждите компании, опериращи в Китай, и обеща да положи повече усилия, за да стимулира инвестициите и да намали бюрокрацията за чуждия бизнес. Страната ще третира местните и чуждите компании по един и същ начин, обеща той.

Пред изпълнителни директори на чужди компании, като International Business Machines и McKinsey & Co., в публиката Ли Къцян адресира и опасенията, че по-стриктният капиталов контрол, който страната наложи, за да поддържа валутата стабилна, няма да позволи на компаниите да изнесат печалбата си извън границата. Преките чуждестранни инвестиции са намалели през май и април спрямо предишната година.

„Няма да има ограничения върху потока на вашата печалба“, каза Ли Къцян.

Признавайки, че ползите от глобализацията не са били усетени от всички, Ли Къцян заяви, че отговорът е да се засилят глобалните търговски правила и институции, да се вземат предвид проблемите, усетени от търговските партньори, и да се избягват взаимните обвинения.

„Точно както когато изкълчим глезена си, докато се разхождаме по пътя, ние не трябва да обвиняваме пътя и да спираме да вървим“, каза той. „Трябва да се адаптираме“, заключи Ли.

Прогнозите за втората по големина икономика в света сочат забавяне след първото тримесечие, в което Китай отчете първото си ускоряване на тримесечна база от седем години. Въпреки това икономиката все пак се очаква да остане над целевия растеж от 6,5%. Представители на Комунистическата партия полагат усилия тази година, за да балансират запазването на разширяването със заздравяването на регулациите, за да се намали риска, докато се подготвят за преразпределянето на лидерите в страната тази есен.

Ли Къцян заяви, че икономиката поддържа стабилен растеж през второто тримесечие и Китай ще успее да запази разширяването в разумен диапазон. Изследваното ниво на безработицата е спаднало до 4,9% през май, което е най-ниското равнище „от години“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още