IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските цени на петрола продължават да тежат над азиатските борси

Фондовите борси на континента приключиха търговията без особена динамика, а китайските индекси изтриха загубите

11:49 | 27.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на азиатските фондови борси се търгуваха смесено във вторник, като китайските индекси изтриха загубите, но ниските цени на петрола натежаха на компаниите в сферата на ресурсите, предава CNBC.

Инвеститорите следяха данните за печалбата на големите индустриални компании в Китай с надеждата да видят сигнали за евентуални допълнителни парични стимули. Печалбите на фирмите в този сектор записаха спад от 0,1% на годишна база през септември, което е по-малко от понижението предния месец (8,8%). Въпреки това икономистите остават по-скоро песимистично настроени.

„Продължителното забавяне в приходите от продажби и в печалбата може да затрудни още повече силно задлъжнелите компании в производствения сектор, което може да се отрази и на банковата система“, коментират анализаторите от ING. “Избягването на такъв сценарий зависи от запазването на стабилен растеж и ликвидност на банките. Вече приетите политики за облекчаване и вероятността за допълнителни стимули правят справянето с проблемите наш основен сценарий”, смята експертите от банката.

В сряда предстои заседанието на Федералния резерв на САЩ, а в петък - това на Японската централна банка.

Индексите в САЩ приключиха търговията смесено, като Dow Jones Industrial Average и S&P 500 записаха спадове от съответно 0,1 и 0,2%, а Nasdaq Composite затвори сесията почти без промяна – с лек ръст.

Основните азиатски индекси изтриха загубите в последния час от търговията, като китайските Shanghai Composite, Shenzhen Composite и СhiNext завършиха на зелена територия, след като отбелязоха спадове от около 2-3% по-рано.

Акциите на минните компании Shandong Gold и Zhongjin Gold поевтиняха с съответно с 0,4 и 1%, а петролните компании PetroChina и Sinopec записаха спад на акциите от близо 1% всяка.

Хонконгският индекс Hang Seng остана без промяна, като най-много натежаха компаниите в гейминг индустрията. Най-незадоволително се представиха Wynn Macau и Galaxy Entertainment, чиито акции поевтиняха с повече от 2%.

Японският индекс Nikkei 225 увеличи загубата, след като в понеделник затвори на най-високото си ниво от два месеца. Акциите на доставчиците на Apple - Murata Manufacturing и TDK – поевтиняха с 4%, преди технологичният гигант да публикува отчета си за тримесечието по-късно във вторник.

В петролния сектор акциите на Inpex и JX Holdings поевтиняха с над 3%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 остана без промяна след плаха търговия. Woodside Petroleum и Beach Energy записаха ръст от съответно 2.5 и 7%, докато BHP Billiton и Rio Tinto отчетоха спад от съответно 1 и 2%.

Южнокорейският индекс Kospi приключи търговията с 0,2% понижение, като акциите на рафинериите S-Oil и GS Holdings поевтиняха с над 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още