IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за отлив на капитали водят до спадове на борсите в Китай и Хонконг

Турската лира и руската рубла поевтиняха спрямо долара, след като в понеделник вечерта руският посланик в Турция беше убит в Анкара

12:53 | 20.12.16 г.
<p>
	Фондовата борса в Хонконг. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Хонконг. Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на азиатските фондови борси се търгуват предимно с ръстове, като изключения правят Китай и Хонконг, защото отливът на капитали от Поднебесната империя влошава нагласите, съобщава CNBC.

Японската централна банка (ЯЦБ) подобри оценката си за икономиката за пръв път от месец май 2015 г. и се въздържа от промяна в паричната си политика. Депозитната лихва остава на отрицателна територия от -0,1%, а целевото ниво за доходността по 10-годишните държавни облигации – около нулата. Освен това банката ще продължи да изкупува държавни ценни книжа с темп от 80 трилиона йени годишно.

В Австралия стенограмата от последното заседание на централната банка показа, че банката е предпазливо оптимистична за икономиката.

CNBC посочва, че хонконгският индекс Hang Seng се е понижил с около 5% през последните две седмици. „Разпродажбите бяха съпроводени от отлив на капитали от развиващите се пазари, тъй като доларът поскъпна до десетилетен връх. Рязкото обезценяване на юана също насърчава отлива на капитали от китайските пазари и това още повече натежава на борсата в Хонконг“, казва Маргарет Янг, пазарен анализатор в CMC Markets.

Фиксингът на юана беше определен на ниво 6,9468 юана за долар на фона на последно затваряне при 6,9513 юана за долара.

Инвеститорите се опасяват, че отливът на капитали след победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ и отслабващият юан може да навредят на китайската икономика, която скоро показваше сигнали за стабилизиране, посочва Ройтерс.

Доларовият индекс се повиши до 103,41 пункта на фона на около 102 пункта в понеделник. Йената поевтиня, като след решението на ЯЦБ се търгуваше на ниво 117,86 йени за долар. Японската валута обаче е все още под нивото от 118 йени от миналата седмица.

Турската лира и руската рубла поевтиняха спрямо долара, след като в понеделник вечерта руският посланик в Турция беше убит в Анкара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още