IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъпата йена натежа на японските пазари

Нагласите на инвеститорите в Азия се влошиха, след като американският борсов индекс Dow Jones Industrial Average се отдръпна още по-далеч от 20-те хил. пункта

11:53 | 10.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари бяха под натиск във вторник, съобщава CNBC. Нагласите на инвеститорите се влошиха, след като американският борсов индекс Dow Jones Industrial Average се отдръпна още по-далеч от 20-те хил. пункта. Освен това в понеделник петролът поевтиня с 4%. Във вторник суровината прави плахи опити да се възстанови.

Японският бенчмарков индекс Nikkei 225 се понижи с 0,79%, след като йената поскъпна спрямо долара, достигайки обменен курс от 115,18 пункта.

Акциите на Toyota поевтиняха с 1%, след като главният изпълнителен директор за Северна Америка Джим Ленц обяви в понеделник, че компанията ще инвестира 10 млрд. долара през следващите 10 години в САЩ, за да отговори на търсенето, да подобри фабриките и да произвежда повече енергийно ефективни модели. 

Японският автопроизводител беше разкритикуван от Доналд Тръмп в Twitter, че мести производството на модела си Corolla от Канада в Мексико. Ленц заяви в интервю в Детройт, че планираната инвестиция не е отговор на туитовете на Тръмп, а част от бизнес стратегията на Toyota.

Австралийският индекс ASX 200 се понижи с 0,8%, като всички подсектори отчетоха загуби с изключение на този на минните компании.

В Южна Корея индексът Kospi се понижи с 0,18%.

Китайският индекс Shanghai Composite записа спад от 0,29%, а по-малкият Shenzhen Composite изтри 0,24% от стойността си.

През декември потребителската инфлация в Китай е била 2,1% на годишна база, а производствената се е ускорила до 5,5% на годишна база, което е над 5-годишен връх.

Хонконгският индекс Hang Seng записа ръст от 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още