IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето азиатски пазари се възстановиха благодарение на поскъпналото евро

На последното си заседание за годината Резервната банка на Австралия запази основния лихвен процент на ниво 1,5%, както се очакваше

11:50 | 06.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари се възстановиха, след като централната банка на Австралия остави лихвените проценти без промяна. Намалява и несигурността, създадена след резултатите от референдума в Италия, съобщи CNBC.

"Азиатските акции се возят на гребена на вълната от оптимизъм в Европа и САЩ тази сутрин". Това заяви водещият на Asia First по Bloomberg Ришаад Саламат в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с Иван Нончев. 

Регионът се възстанови от спадовете, незабавно последвали референдума в Италия за конституционна реформа, каза Саламат. Инвеститорите сега се фокусират върху Федералния резерв и неговата среща, която е другата седмица, допълни той.

На последното си заседание за годината Резервната банка на Австралия запази основния си лихвен процент на ниво 1,5%, както се очакваше. Институцията посочи, че поскъпващият австралийски долар може да крие рискове за икономическия преход в страната, която се опитва да намали зависимостта на икономиката от доминиращия сектор на ресурсите.

Основният борсов индекс ASX 200 затвори с ръст от 0,52%, а индустриалният подизмерител отчете 1,17% повишениие.

Австралийският долар поевтиня до 0,7444 щатски долара.

Японският бенчмарк Nikkei 225 финишира с 0,47%, като йената се търгува на ниво около 114 йени за долар.

В Южна Корея индексът Kospi се повиши с 1,35%. Министерството на финансите в страната обяви, че ще използва 68% от бюджета за 2017 г. през първото полугодие, за да насърчи растежа.

В Китай индексът Shanghai Сomposite се понижи с 0,17%, а по-малкият Shenzhen Composite записа ръст от 0,158%. В Хонконг Hang Seng добавии 0,65% към стойността си.

Китайската централна банка определи дневния фиксинг на юана на ниво 6,8575 юана за долар, което е повишение на фона на стойност от 6,887 юана за долар. Китайската валута се търгуваше на ниво 6,8772 юана за долар.

„Нагласите в Азия се подобриха след поскъпването на еврото в понеделник вечерта. Поскъпналата единна валута показва, че инвеститорите не смятат ситуацията в Италия за проблем“, казва Мат Симпсън, старши пазарен анализатор в ThinkMarkets.

Еврото се търгуваше на ниво 1,0738 долара, като в понеделник то поевтиня до 20-месечно дъно при 1,0503 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още