IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето борсови индекси в Азия записаха спадове

Китай се противопостави на тенденцията, като Shanghai Composite приключи търговията с 1,96% повишение, а по-малкият Shenzhen Composite добави 3,8%

11:01 | 14.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски индекси ограничиха спадовете, но в крайна сметка финишираха на червено след разпродажбите на Wall Street, съобщи CNBC.

Китай обаче се противопостави на тенденцията, като основният измерител Shanghai Composite приключи търговията с 1,96% повишение, а по-малкият Shenzhen Composite добави 3,8%.

Хонконгксият индекс Hang Seng записа спад от 0,62%.

Като сигнал за стабилност на значително колебливия пазар Китайската народна банка фиксира референтния курс на юана на 6,5616 юана за долар спрямо нивото от сряда – 6,5630 юана за долар.

Японският Nikkei 225 се понижи с 2,68%, като най-много натежаха енергийните компании и производителите на машини. 

Петролните компании Inpex и Japan Petroleum записват поевтиняване на акциите със съответно 3,6% и 2,42%.

Според правителствени данни поръчките на основни машини се понижават с 14,4% на месечна наза през ноември, което е първият спад от три месеца. Поръчките са показател за капиталовите разходи и понижението е повече от очакванията за 7,9% спад.

През последните дни Токийската фондова борса преживява най-слабото начало на календарна година от 1949 година с над една седмица на низходяща тенденция заради трайните опасения, породени от застоя на петролния пазар и забавянето на икономическия темп на Китай. Nikkei 225 изгуби 9,4 на сто от началото на 2016 година.

В Южна Корея индексът Kospi изтри 0,85%, а австралийският ASX 200 отчете спад от 1,56%, като разпродаване имаше при акциите на енергийните и финансовите компании. Всички сектори се търгуваха на червена територия без производителите на злато, където имаше ръст от 3,61%.

При Santos спадът е 8,04%, при Woodside Petroleum – 2,08%, а при Oil Search – 1,27%.

Безработицата в Австралия остава стабилна на ниво 5,8%, а нетното понижение на безработните е 1000 души, което е по-малко от очакванията на пазарите.

Няколко експлозии и престрелки разтърсиха индонезийската столица Джакарта в ранния следобед. Според местната полиция жертвите са най-малко трима цивилни граждани и трима полицаи.

При оповестяването на новините основният борсов индекс Jakarta Composite се потопи, но в крайна сметка ограничи спада и затвори с 0,35% спад. Междувременно индонезийската централна банка промени паричната си политика за първи път от 11 месеца. Банката понижи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 7,25%, което оправда очакванията на икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още