IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивни икономически данни тласнаха азиатските индекси нагоре

Сантиментът към риск се повиши след добрите макро данни от региона и силната борсова сесия в САЩ

11:45 | 25.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Азиатските пазари регистрираха повишения в днешната сесия, след като инвеститорите реагираха положително на по-добрите от очакваното данни за японския износ и брутния вътрешен продукт (БВП) на Южна Корея, съобщава CNBC.

Пазарите в региона получиха позитивен тласък и от ръстовете на Wall Street, след като S&P 500 и Nasdaq достигнаха нови рекордно високи стойности.

Японският Nikkei 225 прибави 1,43% до 19 057,5 пункта, като ръстове постигнаха всички подиндекси в състава му. Износът на Япония нараства през декември 2016 г. за първи път от 15 месеца. Отчетеното повишение е от 5,4% спрямо предходната година. Ръстът е значително по-голям от очакванията на анкетираните от Ройтерс анализатори, които прогнозираха увеличение от 1,2%.

Акциите на производителя на въздушни възглавници Takata поскъпнаха с 18,22%, като достигнаха дневния си ценови лимит от 80 йени за акция.

Източник: CNBC

Австралийският бенчмарк ASX 200 финишира с ръст от 0,38% до 5 671,51 пункта. Основният принос за повишението е на подиндекса на производителите на основни ресурси, който нарасна с 2%.

По-големите компании от минната индустрия постигнаха увеличение на цената на акциите. Книжата на Rio Tinto поскъпнаха с 3,81%, а тези на Fortescue Metals прибавиха 0,76%.

Австралийската инфлация се покачва с по-бавни темпове от очакваното през последното тримесечие на 2016 г. Отчетеният ръст е с 0,5% спрямо предходното тримесечие и с 1,5% спрямо година по-рано.

Южнокорейският Kospi затвори почти без изменение на ниво от 2 066,94 пункта, след като централната банка обяви, че брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на миналата година се е разширил с 0,4% спрямо предходното и с 2,3% на годишна база. Прогнозите на Ройтерс бяха за ръст на БВП от 0,3% на тримесечна база.

На китайските континентални пазари Shanghai composite приключи с повишение от 0,22% до 3 149,43 пункта, а Shenzhen composite прибави 0,4% до 1 904,04 пункта. В Хонконг Hang Seng нарасна с 0,32%.

На валутния пазар доларовият индекс остана на ниво от 100,32 пункта. Йената поскъпна спрямо долара, като се разменяше за 113,63 йени за един долар спрямо нивото от 114 йени от миналата седмица. Австралийският долар остана на стабилно ниво от 0,7532 долара.

По време на азиатската сесия цените на петрола се понижиха, като фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 0,47% до 52,94 долара за барел, а тези върху сорта Брент понижиха цената си с 0,4% до 55,23 долара за барел. 

Повече за движението на азиатските пазари вижте в коментара на Bloomberg: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Е, намерих най-после една статия, в която не се споменава НИТО ДУМА за Доналд Тръмп. Чудя се ако борсите тръгнат надолу дали ще го споменете? Защото такива моменти със сигурност ще има. Я след еуфорията ще последва корекция, я нещо друго. Тогава може би пак ще преоткрием вечния, универсален и единствен виновник за всички злини. Всъщност влиянието му върху световната икономика много, много силно се преувеличава. И е напълно възможно сегашният подем на борсите по света да е следствие на съвсем други фактори. Но е лесно и удобно да си мислим, че причината за всичко случващо се е само една.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още