IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекратяването на огъня в Сирия влезе в сила

Примирието беше договорено между Русия и САЩ, като от него са изключени джихадистките групи

20:15 | 12.09.16 г.
<p>
	Сирия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сирия. Снимка: Ройтерс

Прекратяването на огъня в Сирия между правителствените сили и бунтовниците влезе в сила днес в 19 ч. (и българско време), предаде БТА.

Примирието беше договорено между Русия и САЩ, като от него са изключени джихадистките групи. Това е поредният опит да се сложи край на петгодишната опустошителна война в Сирия.

Според договорката прекратяването на огъня се въвежда първоначално за 48 часа във всички райони на страната с изключение на онези, в които присъстват джихадистите от "Ислямска държава" и от Джебхат Фатах аш Шам, отбелязва Франс прес. Втората групировка, която доскоро се наричаше Джебхат ан Нусра и бе клон на Ал Каида в Сирия, се преименува и скъса връзките си с терористичната мрежа.

Според споразумението по време на прекратяването на огъня режимът на президента Башар Асад трябва да се въздържа от военновъздушни мисии във всички зони, в които има присъствие на бунтовниците.

В много райони на страната обаче бунтовниците са съюзници на джихадистите от Джебхат Фатах аш Шам, смятана за терористична организация от Вашингтон и от Москва, и това може да е първо препятствие пред споразумението, отбелязва Франс прес.

Малко след като прекратяването на огъня влезе в сила, сирийската армия съобщи, че е започнала да прилага от днес седемдневен режим на тишина в цялата страна, тоест че прекъсва военните си операции за една седмица. Така сирийският режим де факто потвърди, че приема договореното от Русия и САЩ споразумение.

Сирийската армия обаче каза, че си запазва правото да отговори решително чрез всякакви форми на обстрел в случай на нарушаване на споразумението от страна на въоръжени групировки.

Сирийската въоръжена опозиция "ще действа позитивно към споразумението за примирие, постигнато в Женева между САЩ и Русия". Това се казва в прието днес съвместно изявление на опозиционните групи, съобщи дубайската сателитна телевизия Ал Арабия, цитирана от ТАСС.

Според медията, която е саудитска собственост, в документа се правят някои уговорки "заради липсата на споменаване в споразумението между САЩ и Русия на гаранции и механизъм на мониторинг, който да следи за спазването на примирието от страните, както и противодействия против нарушители на прекратяването на огъня". Въоръжената опозиция е недоволна, че споразумението "не предвижда незабавна забрана на полетите на (бойната авиация на правителствените сили) след влизането в сила на примирието".

Тя освен това смята, че изключването от примирието на групировката "Джебхат Фатах аш Шам" "намалява шансовете за успех на прилагането на споразумението". Според нея такава стъпка трябва паралелно да предвижда "изключване от примирието на отрядите на шиитската партия Хизбула и други формирования (от Ирак и Иран), воюващи на страната на правителствената армия".
Въоръжените групировки недоволстват също, че споразумението "игнорира обсадените от сирийската армия райони в Хомс и околностите на Дамаск".

Свободната сирийска армия, която е смятана за част от умерената въоръжена опозиция в страната, обяви вчера, че приема примирието.

В петък държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров постигнаха в Женева споразумение по пакет от пет документа за утвърждаване на режим на прекратяване на бойните действия в Сирия и полагане на основата за възобновяване на политическия процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още