IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът за конституционната реформа в Турция вероятно ще е през пролетта

Промените в основния закон на страната, които предвиждат повече правомощия за президента, стигнаха до парламента

15:52 | 10.12.16 г.
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив, Ройтерс

Турция планира да проведе референдум за конституционната реформа в страната, която предвижда преминаване към президентска република, до май 2017 г., предава Ройтерс, като се позовава на изказване на вицепремиера на страната Нуреттин Джаникли.

В интервю за A Haber TV Джаникли съобщава, че управляващата Партия на справедливостта и развитието ще внесе днес предложението си за промени в Конституцията в парламента. Вчера то е било представено пред депутатите, като е получило подкрепата и на националистическата опозиция, става ясно от думите на Джаникли.

„Референдумът изглежда, че може да се проведе около март и април, но може да бъде и през май“, казва той, като изключва вариант за провеждането на избори преди 2019 г.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговите поддръжници отдавна твърдят, че страната се нуждае от силно лидерство подобно на системата на управление в САЩ или Франция, за да се избягват нестабилните коалиционни правителства.

Противниците на Ердоган се опасяват обаче, че конституционните промени ще доведат до засилване на авторитаризма в страната, която и без това търпи критики от съюзниците си заради чистките след опита за преврат през юли.

Промените в Конституцията на Турция трябва да бъдат одобрени от поне 330 депутати в 550-местния парламент, за да бъдат подложени на референдум, отбелязва Ройтерс. Партията на справедливостта и развитието разполага с 316 депутата, които със сигурност ще подкрепят поправките, а националистите ще осигурят още почти 40 гласа.

Съгласно действащата Конституция правомощията на президента на Турция са до голяма степен церемониални. Ердоган обаче даде заявка, че ще преразгледа ролята на президента още преди да спечели президентските избори през 2014 г.

Ердоган също коментира късно снощи, че лидерите на парламентарно представените партии са се споразумели за промените. „Този процес ще се придвижи напред с работата в комисиите и в Общото събрание. След това ние ще го представим на обществеността", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още