IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Азия договориха да засилят регионалното си партньорство

Идеята за засилване на регионалната интеграция бе предложена от тайландския премиер

17:55 | 10.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Укрепването на партньорството между страните от азиатския район бе главна тема на днешната среща на върха на организацията "Диалог за сътрудничество в Азия" (ДСА) в тайландската столица Банкок, предаде ТАСС.

Тайландският премиер Прают Чан-оча предложи да се създаде единна азиатска общност . "Заедно можем за превърнем Азия в континент на приобщаващо и устойчиво развитие", заяви той.

Идеята за засилване на регионалната интеграция бе подкрепена и от малайзийския премиер Наджиб Разак. "Времето на някогашните империи отдавна отмина. Народите на Азия изискват тяхната култура, закони и суверенитет да бъдат уважавани от всички (цялата международна общност)", изтъкна той.

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че страната му "е готова да гарантира енергийната сигурност на азиатския район". Иран се стреми да стане новият логистичен център на Западна Азия и активно развива собствена транспортна мрежа, заяви Рохани. Той подчерта, че "мощта на Азия зависи от самоувереността на страните в района и от политическата им воля за сближаване".

Организацията "Диалог за сътрудничество в Азия" е създадена по инициатива на Тайланд, който я разглежда като нов инструмент за междурегионално сътрудничество. Първата среща на върха на ДСА се състоя в Кувейт през 2012 г.

Сегашната е втора. Участниците в нея приеха редица общи документи, определящи развитието на организацията до 2030 г. В ДСА членуват над 30 държави, включително Русия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още