IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туитът на Доналд Тръмп насърчи европейските борси

Обещанията на президента за "данъчен феномен" насърчиха фантазиите на инвеститорите

12:16 | 10.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поредно изказване на новия американски президент Доналд Тръмп доведе до ръст на европейските борси в началото на търговията в петък, след като инвеститорите бързо се завърнаха към готовността за риск. „Бъдещият феномен“ в данъчните планове вече подхрани ръста на цените на акциите отвъд Океана и в Азия.

Водещият германски индекс Dax стартира сесията с ръст от 0,5 на сто до 11 702 пункта. В понеделник той отчете сериозен спад, който обаче бе почти компенсиран във вторник. MDax скочи в началото на сесията с 0,5 на сто до 22 965 пункта, а TecDax печели 0,6 на сто до 1868 пункта.

Френският CAC е нагоре с 0,12 на сто до 4832,15 пункта, а FTSE добавя 0,51% към стойността си до 7266,28 пункта.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се покачи с 0,35 на сто, като повечето сектори се търгуват на положителна територия, предава CNBC.

В четвъртък вечер Доналд Тръмп насърчи фантазиите на инвеститорите. „През следващите две до три седмици ще обявим феноменални промени на тема данъци“, заяви той в Twitter. По време на предизборната си кампания той обеща сериозни данъчни облекчения.

Индустриалният Dow Jones записа рекорден връх от 20 206,36 пункта по време на сесията в четвъртък, преди да отстъпи до 20 172,4 пункта в края на търговията, което също е най-доброто постижение за индекса досега при затваряне на борсата. Спрямо сесията в сряда индексът записва ръст от 0,59%, или почти 120 пункта, като Goldman Sachs допринесе най-много за увеличението.

Nasdaq и S&P 500 обаче приключиха търговията с невиждани досега стойности. За широкия индекс увеличението днес е в рамките на 0,58% до 2 307,87 пункта. Технологичният Nasdaq продължава рекордното си движение - днес повишението е от 0,58% до 5 715,18 пункта.

Еуфорията се пренесе в Азия и Европа. Сред отделните компоненти в Dax вниманието се привлича от автомобилните концерни. Дизеловият скандал продължава да се отразява на VW, след като стана ясно, че Фердинанд Пиех може да бъде разпитан от комисия в Бундестага. Книжата на VW поскъпват с 1 на сто.

Daimler повишава капитализацията си с 0,4 на сто. Брокерите реагират с изказвания между „изненадващо“ и „напълно очаквано“ на възможното напускане на директора на поделението за камиони на Daimler Волфганг Бернхард.

След новините за планираната раздяла с The Body Shop книжата на L'Oreal в Париж поскъпват с 0,5 на сто. С оперативен марж от 3,7 на сто през миналата година сегментът на Body Shop представлява едва една шеста от маржа на други подразделения, като този за потребителските продукти.

Книжата на Renault поскъпват с 2,2 на сто. Оперативната печалба през миналата година скочи по-силно от прогнозата до 3,1 млрд. евро. Оперативният марж е 6,4 на сто, като така надминава прогнозата с 20 базисни пункта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
И какво ги бърка европейските и азиатските пазари това, че Доналдът ще понижи данъците на щатските могъщи компании?Това е като в "Мъртви души" - дето в един момент всички говореха само за Чичиков, дори някакви ***, дето не са му виждали и очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
Чак пък "финансовата система". Твърде силно казано. Освен това, здравината на държавата като цяло също е елемент от величието на нацията, не мислиш ли? Не е само до глобализация и плащане войски тук и там. Важно е още и светът да пожелая да инвестира в Америка, а не само тя да налива тук и там. Когато преди време споделят, че Тръмп е за предпочитане пред бабата, т.к. има много и знае, какво е да го изгубиш, някои се хилеха. Атомното куфарче е също в къде по-отговорни ръце у "популист", отколкото у бабе в критика. А борсите...Да не преувеличаваме ролята и значението им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
Щом пипа и финансовата система, вече са възможни балони или ще превърне очакванията за такъв !??? Което е едно и също, анализаторите, казаха ако това стане продавай и бягай, но в какво в долари в злато !!! то ТАКИВА ПОПУЛИСТИ, КАТО СА ДЪРЖАЩИ ЯДРЕНИ КУФАРЧЕТА И ДОЛАРА, КАКВО ЛИ ЩА ПОСЛЕДВА В СВЕТА !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още