IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на австралийската централна банка: Лихвите ще останат ниски дълго време

Основният лихвен процент в Австралия е на рекордно ниско ниво от 1,5% от август 2016 г., когато централната банка понижи лихвите

15:28 | 26.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Филип Лоу. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Филип Лоу. Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Австралия приветства подобренията на трудовия пазар, въпреки че потиснатият ръст на заплатите и високата задлъжнялост на домакинствата означават, че лихвите ще останат ниски дълго време. Това заяви управителят на Резервната банка на Австралия Филип Лоу.

През юни безработицата се задържа на ниво от 5,6% и беше отчетен ръст в заетостта на пълно работно време.

Като цяло индикаторите за икономиката са позитивни, а индекс за бизнес условията скочи през юни до най-високото си ниво от началото на 2008 г. 

Ръстът на заплатите обаче – на ниво 1,9% - е един от най-слабият въобще, а делът на хората, които работят на непълно работно време, но не по свое желание, е близо до рекордно високи стойности.

Тези обстоятелство оказват натиск надолу над инфлацията, която е под целевото ниво от 2-3 на сто. През второто тримесечие например инфлацията е била 1,8%.

„Фактът, че пазарът на труда генерира достатъчно работни места, за да държи безработицата стабилна, ни позволява да сме търпеливи“, казва Филип Лоу.

Основният лихвен процент в Австралия е на рекордно ниско ниво от 1,5% от август 2016 г., когато централната банка понижи лихвите.

„През последно време сте забелязали, че обръщаме голямо внимание на рисковете в счетоводните баланси на домакинствата. Дълговете на домакинствата са високи и растат по-бързо от необичайно бавния ръст на доходите“, допълва управителят на банката.

„Имаме намерение да постигнем средна инфлация между 2 и 3%. Искаме да го направим по начин, който подкрепя устойчивия ръст на икономиката и който е от най-голям обществен интерес“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още