IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена вълна на борсите в Азия

Японският индекс Nikkei направи впечатляващо завръщане с ръст от 7,7%, китайските пазари ускориха растежа си

10:52 | 09.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на азиатските борси отчетоха възход в сряда, като японският индекс Nikkei 225 бе в епицентъра на събитията, след като инвеститорското доверие намери подкрепа в сериозния ръст на щатските борси, съобщава CNBC.

Отваряйки отново след дълъг уикенд, основните американски индекси се възстановиха от втората си най-лоша седмица за годината и отчетоха повишения от по 2%.

Японският индекс Nikkei направи впечатляващо завръщане с ръст от 7,7%, след като предишния ден се срина с 2,4%, заличавайки печалбата си за годината. Доброто представяне се дължи на надеждите за повече политики в подкрепа на икономическия растеж от азиатския икономически гигант.

Цената на акциите на Fast Retailing се изстреля нагоре с 10,1%, а тeзи на SoftBank и Fanuc се вдигнаха съответно с 4,5% и 8,4%.

На фона на слабата йена, която се търгуваше за 120,3 за долар, акциите на компаниите износителки като Toyota Motor, Nissan, Suzuki Motor и Honda Motor поскъпнаха с по повече от 6%.

Въпреки по-ранния си спад Toshiba затвори с 1% нагоре. Междувременно цената на акциите на Fuji Heavy Industries скочи с 9,7% след статия в ежедневника Nikkei, според която производителят на Subaru вероятно ще повиши годишния си дивидент.

Китайските континентални пазари ускориха растежа си от предния ден на фона на новините, че правителството ще засили фискалната си политика, за да подкрепи икономиката. Основният индекс Shanghai Composite затвори с повишение от 2,32%.

Сред останалите бенчмаркове индексът на сините чипове CSI300 и по-малкият Shenzhen Composite също отчетоха ръст от съответно 2% и 3,3%.

Индексът на Хонконг Hang Seng скочи с 3,7%. Акциите на Cheung Kong Infrastructure Holdings се вдигнаха с 4,3% след новината, че инфраструктурното подразделение на конгломерата Ли Ка-шинг планира да купи останалата част от Power Assets Holdings. Акциите на Power Assets поскъпнаха с 6%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 продължи положителната си серия от предния ден и затвори с ръст от 2,1%, благодарение най-вече на финансовите компании.

Акциите на четирите големи кредитора поскъпнаха с по 3%, а тези на Macquarie Group – с 3,8%.

В енергийния сектор цената на акциите на Santos скочи с 5,9% след новината, че може да се превърне в следващата цел на Woodside Petroleum, ако опитът на компанията да придобие Oil Search за 8 млрд. долара се провали.

Цената на акциите на Oil Search потъна с 0,6%, ден след като скочи с 17,3% в резултат на новината за придобиването ѝ. BHP Billiton също бе сред губещите, затваряйки с 0,2% надолу.

Южнокорейският индекс Kospi приключи тридневния си спад с ръст от 3%, след като вонът се възстанови от петгодишния минимум във вторник, търгувайки се за 1188,1 за долар.

Инвеститорите вдигнаха на крака фармацевтичния сектор след разпродаването му в предишната сесия, и в крайна сметка подиндексът на фармацевтичните компании завърши с ръст от 5,3%.

Сред другите печеливши е строителната компания Dongbu Corp., чиито акции скочиха с 30%. Samsung Electronics затвори с ръст от 1,4%, а цените на акциите на производителя на чипове SK Hynix и на стомана Posco се изстреляха нагоре съответно с 3,6% и 5,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още