IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът ще разчита на нов инструмент на ЕК и ЕИФ за инвестиции в иновации

Сключени са пет споразумения с банки, които ще споделят риска в проектите на стартъпи, малки и средни предприятия

18:24 | 02.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка, Архив Ройтерс</em></p>

Снимка, Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) определи бизнеса на България като недостатъчно иновативен, като процентът при прилагането на иновации е много малък – 1,8 на сто. Това нарежда страната ни на едно от последните места в Европейския съюз (ЕС), където този процент е 2,5 на сто.

Това обяви Дитмар Думлих, който отговаря за България, Румъния и Кипър в Европейската инвестиционна банка, по време на семинар какви са финансовите инструменти за иновативен бизнес.

Той посочи, че иновациите  гарантират  дългосрочна устойчивост на икономиката, но дори в Европа едва 2% от БВП се генерира от развойна дейност, докато в Япония показателят достига 3,5%.

„Необходимо е  да се увеличат инвестициите в частния сектор, защото за фирмите е важно да развиват иновациите  в технологиите за производство“, препоръча той.

Думлих е на мнение, че страната ни притежава много интелигентни  и образовани кадри, които трябва да увеличат капацитета  на икономиката в посока конкурентоспособност.

„Новите знания като дългосрочна цел са ключови за икономиката, а това става с нови продукти. ЕС е слаб в прилагането на знания от развойна дейност на практика", коментира представителят на ЕИБ. "С развойна дейност се занимават обикновено големите компании, които правят 80% от бизнеса в Европа, но малките предприятия също имат нужда от подкрепа, защото иновациите допринасят за конкурентоспособността им. Благодарение на инициативата на ЕК и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) "InnovFin – ЕС финансиране на иновации" ще предлагаме не само финансиране, но и консултантска дейност", допълва той.

Томаш Козловски от ЕИБ коментира, че банковата общност в България прави достатъчно за подкрепа на малките и средни предприятия с разработката на портфейл от гаранции за споделяне на риска, както и с дяловото инвестиране по програмата JEREMIE.

„Но докато в ЕС има проблем с малкия брой посредници, в България не е така – работим с УниКредит Булбанк, Райфайзенбанк, СИБАНК, ПроКредит Банк, а вчера подписахме и споразумение с Банка ДСК", каза той и напомни, че „този финансов инструмент е от следващо поколение, защото ЕИФ не инвестира пряко“.

Инициативата на ЕК и ЕИФ "InnovFin – ЕС финансиране на иновации" е насочена към иновативни малки, средни и средно големи предприятия с персонал до 499 души. Тя е подкрепена със средства от рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020".

Гаранциите по заемите, които предоставят банките, ще бъдат подкрепени с ресурс от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е в основата на Инвестиционния план за Европа (известен като Плана "Юнкер") за стимулиране на икономическия растеж в страните от ЕС).

„България е единствената страна в ЕС, в която има над 200 стартъпа, но им липсва дялово инвестиране, което да им помогне да излязат извън границите на страната. Ние можем да помогнем като доведем външни мениджъри“, заяви Козловски.

„По линия със споразуменията с петте банки има нещо обаче, което ни тревожи – гаранциите са със стойност до 200 млн. евро, а иновациите са за проекти, свързани с високите технологии, които са рискови по природа. Над 20% от средствата отиват за проучване и затова фирмите трябва да се възползват от дяловото финансиране", препоръчва той. "Тъй като ЕИФ  не е типичен партньор по отношение на дяловото финансиране, "InnovFin – ЕС финансиране на иновации" ще помага на стартъпите на фазата, когато продуктът вече е създаден и се предлага на пазара, докато JEREMIE ще подпомогне неговата по-добра презентация на международния пазар. За нас е важно да подкрепим България, където има опит с JEREMIE, но тъй като иновациите са малък дял от БВП на страната, ще даваме директни гаранции до 50% от кредита за 90 календарни дни", допълва той.

„Около 800 млн. лева трябва да достигнат до българската икономика, която да я направи конкурентоспособна. Въпреки доброто представяне на страната в ЕС с макроикономически показатели, те трябва да са на добри и на микрониво, за да отговори регионалният пазар на критериите на световния“, каза Мартин Дановски, председател на управителния съвет на Фонд мениджър на финансови инструменти в България, известен като Фонд на фондовете, чрез който се използват различни финансови инструменти за иновативен бизнес.

Той пресметна, че около 1,7 млрд лева ще са средствата, с които ще разполагат малките и средните предприятия (МСП), като голяма част от тях ще са в подкрепа на иновациите. Според него при промяната на икономическия модел в България, с който „ще надградим малката си икономика с по-интелигентни възможности, за да изградим новите реалности, трябва да се разделим с няколко мита“.

„Първият от тях е, че България  се намира в групата на плахите иноватори и се опитва да излезе оттам на две скорости. Има две групи – иновативни фирми, които са по- активни и другите, които са плахи. Нагласата на 3,46% от стартъпите е, че могат да придобият нов бизнес, докато в в развитите икономики този процент е 9. Много малко от тях успяват да оцелеят и да създадат устойчив бизнес“, цитира проучване Дановски.

Той е на мнение, че трябва да се разшири базата във втората група, защото само конкурентоспособността може да увеличи БВП. Неговата препоръка е да се предложат възможности на групата на младите предприемачи от 18 до 24 години.

Дановски смята, че трябва да се разделим  и с втория мит, че средствата за иновации са малко. „Безвъзмездните средствна  по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ са 580 млн. лева за целия оперативен период, а по инициативата JEREMIE, която насърчава развитието на МСП чрез фондове за рисков капитал, гаранционни и кредитни фондове, има нови над 80 млн. лева по програма Хоризонт 20/20. Над 244 млн. лева са в дялови инструменти, Фондът за технологичен трансфер, който е нов не само за България, но и за ЕС, предвижда 59 млн. лева", изброи възможностите за финансиране на фирмите представителят на Фонда на фондовете.

По думите му на 1,7 млрд. лева възлизат средствата за иновации в подкрепа на малкия и средния бизнес.

Представителят на ЕК в България Огнян Златев подчерта, че инициативата "InnovFin – ЕС финансиране на иновации" е прекрасен пимер как добре работят ЕК и ЕИФ. Според него една четвърт от българските предприятия създават нови работни места, но едва 14% от тях създават иновации. Той напомни, че най използваният инструмент е банкото посредничество.

„Инвестиционният план за Европа (План „Юнкер“)  вече дава добри резултати при МСП, като чрез десет споразумения с финансови посредници до фирмите трябва да достигнат до 568 млн. евро, а чрез Българската банка за развитие  за подкрепа на МСП има още 408 млн. евро. Това поставя България на второ място в Европа  с 1 млрд. евро подкрепа по Плана „Юнкер“ срещу кредитен риск“, твърди Златев.

„Фокусът на ЕИБ през 2017 г. ще е върху иновации с проекти за Плана „Юнкер“, върху енергийната и транспортната инфраструктура на общините", посочи и Атанас Иванов, който е начело на отдела „Операции по кредитиране в България“, дирекция „Югоизточна Европа“ в ЕИБ. "Инициативата "InnovFin – ЕС финансиране на иновации" финансира от 25 хил. до 300 млн. евро в няколко тематични области и ще сме  доволни, ако се появят такива проекти.“

Той съобщи, че ще се увеличи съфинансирането с Фонда на фондовете, което липсва при инфраструктурните проекти, но най-вече при МСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още