IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицит до около 2% предвижда Горанов в Бюджет 2016

Министърът на финансите започна срещи с парламентарните групи за уточняване на параметрите на бюджетната рамка

12:11 | 09.10.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Дефицит до около 2% предвижда Горанов в Бюджет 2016

Ограничаване на бюджетния дефицит до около 2 на сто от БВП и повече пари за образование и инфраструктура предвижда финансовият министър Владислав Горанов в Бюджет 2016.

Проектобюджетът за следващата година ще бъде внесен до края на октомври в Народното събрание, увери министърът на финансите. Днес той започна срещи с парламентарните групи, за да се уточнят всички параметри на бюджетната рамка, съобщава БТА.

Всички партии, които подкрепят правителството, ще вземат участие в консултациите в Министерството на финансите през следващата седмица.

„За мен е важно да престанем да трупаме дългове. Знаете, че всеки лев дефицит е нов дълг. Аз ще предложа ограничаване на дефицита в следващата година до около 2% от брутния вътрешен продукт, казва Горанов“, цитиран от БНР.

Владислав Горанов разговаря с парламентарната група на Патриотичния фронт в парламента и след срещата обяви, че за него приоритети са човешкият капитал – образованието и инфраструктура, като се търси максимално добър баланс между двете области.

„Знаете, че ГЕРБ иска да развива инфраструктурата, за мен освен тази част, ако може да се каже от хардуера, трябва да се инвестира и в образованието най-вече като се харчи повече и по-ефективно“, каза Горанов.

Министърът обаче уточни, че повечето от партиите, подкрепящи управлението, искат по-голям ресурс за секторите "Отбрана" и "Сигурност". „Затова, ако се очертае такъв приоритет, очевидно ще има повече пари там. Не съм сигурен дали това трябва да е българският национален приоритет“, добави той.

За коледните добавки за пенсионерите финансист номер едно увери, че работи за осигуряване на ресурс от около 50 млн лв., който ще даде възможност да бъдат повторени индивидуалните размери на допълнителните пари за възрастните от Великден.

От ПФ държат на повече средства за отбрана, МВР и образование, съобщи след разговорите председателят на групата Валери Симеонов. Той похвали министъра, че иска да съгласува предварително параметрите на бюджета с партиите от управлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
potten
преди 8 години
Абе нале преизпълнявахме биджета с некви стотици милиони до към милиард? Дека са парите? Що пак за дефицити говорим, ако сме цъфнали кът гербери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
От КаТеБе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Кажи сега, пръчко депесарска, искара ли поне пачки от КТБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още