IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Идеята за кризисно финансиране се разбира погрешно

Ограничаването на плащанията в брой е грешка, твърди финансистът

08:13 | 27.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Погрешно се разбира идеята за кризисно финансиране. Няма нищо изненадващо в хода за спасяване на италианските банки Banca Popolare di Vicenza и Veneto Banca. Това каза финансистът доц. Емил Хърсев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria "Ходът аз считам за премерен и правилен. Това не са пари, хвърлени на вятъра. Те ще се възстановят", обясни експертът.

Припомняме, че вчера италианското правителство отпусна спешно 5,2 млрд. евро за двете банки, обявени от Европейската централна банка (ЕЦБ) преди дни като фалиращи. С тази подкрепа Veneto Banca and Banca Popolare di Vicenza ще продължат да работят.

Премиерът Паоло Джентилони коментира, че спешната помощ от правителството трябва да гарантира, че възстановяването на италианската икономика няма да бъде спряно от фалита на двете банки. Решението за помощта е взето на спешно заседание на правителството в неделя вечер. 

"Очевидно става дума за придържане към класическата и от десетилетия работеща система за спасяване на банки в затруднено финансово положение. С това се слага ясна черта на идеята за обръщане на посоката и „завличане“ на клиентите на банките. За това бе приета специална европейска директива, която удобно се забравя“, каза още Емил Хърсев.

Според него директивата за кризисно саниране и затваряне на банки е мъртва. Той е категоричен, че трябва да има механизъм за отменянето на „мъртвите директиви“ в ЕС.

Относно намерението на българското правителство да ограничи драстично плащанията в брой, финансистът заяви, че това е „грешка“. "Борбата със сивата икономика не се прави чрез спиране на нормалния икономически процес. Тези мерки по-скоро бутат икономиката в посока сива икономика", допълни той. 

Спред него плащанията в брой така или иначе намаляват все повече като процент, и не е нужно да се налагат административни ограничения за ограничаването им, те са част от икономическия процес. „Подобна мярка само ще насърчи кешовите разплащания в други валути, защото те няма да попаднат под обхвата на закона“, коментира още Емил Хърсев. 

Целия разговор вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още