IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите за "бързи кредити" ще работят само с лиценз за дейността

КФН ще издава разрешителните за работа и ще контролира небанковите финансови институции, отпускащи кредити, предвижда законопроект

20:06 | 25.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фирмите за "бързи кредити" ще работят само с лиценз за дейността

Комисията за финансов надзор (КФН) ще издава лицензи и ще контролира дейността на небанковите финансови институции, отпускащи кредити, каквито обикновено са фирмите за "бързи кредити". Това са записали депутатите Йордан Цонев и Румен Гечев в своя проект за нов закон, който да регламентира дейността на тези институции.

Текстовете са внесени в деловодството на Народното събрание.

Според тях небанковите институции ще могат да работят само след като получат лиценз от КФН за дейността си. Работата без лиценз ще се наказва с глоба от 5 хил. до 20 хил. лева за физически лица и от 50 хил. до 100 хил. лева за юридически лица. При повторно нарушение глобите се удвояват.

Според сегашното законодателство дружествата, различни от банките, които отпускат кредити на своите клиенти, могат да извършват тази дейност само след регистрация в Българската народна банка (БНБ). Това е довело и до недостатъчен контрол върху дейността на дружествата, смятат още вносителите. Целта на новите текстове е да повиши прозрачността в сектора и да бъдат защитени потребителите от нелоялни условия по сключените от тях кредити, категорични са в своите мотиви Йордан Цонев и Румен Гечев.

Един от проблемите, отчетени от двамата автори, са неясните договори и промените без знанието на кредитополучателите. Ето защо с новия закон е предвидено Общите условия по договорите за отпускането на кредити да се изготвят спрямо изискванията в Закона за потребителския кредит. Промените в тях ще важат само, ако те са били представени на потребителя и той ги е приел писмено. Общите условия ще присъстват и на сайта на компанията и ще се предоставят разпечатано на потребителя при теглене на кредит. 

След промените небанковите институции няма да могат да предлагат на своите клиенти да откриват влогове при тях, а само ще могат да предоставят кредити. Небанковите финансови институции ще могат да прехвърлят вземанията си, но само на банки или други небанкови институции, които са получили разрешение от КФН да извършват подобни дейности.

В закона е предвидено и друго ограничение за небанковите финансови институции - те няма да имат право да извършват друга търговска дейност, освен предоставяне на кредити на своите клиенти. При своята дейност те ще трябва да спазват и изискванията на Закона за потребителския кредит.

За да бъде учредена небанковата финансова институция, акционерите й трябва да наберат капитал от не по-малко от 1 млн. лева. Тези средства трябва да бъдат изцяло записани и внесени към датата на подаване на заявление за издаване на лиценз в КФН.

Вноските в капитала са само парични, направени със собствени средства, които са доказан произход и не са получени в резултат от незаконна дейност, посочват още авторите на законопроекта. Небанковите финансови институции ще бъдат длъжни да спазват по всяко време собствения капитал в размер на не по-малко от 1 млн. лева.

В законопроекта са разписани и изискванията към членовете на управителните или контролните органи на небанковата финансова институция. Сред тях например са за висше образование и поне пет години опит в областта на правото, икономиката и финансите.

Те трябва да бъдат и „лица, които се ползват с добра репутация и не застрашават управлението на дружеството, интересите на потребителите и не възпрепятства финансовия надзор”, е записано още в текстовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 1
ПИЧ
преди 9 години
Колегите цонев и Гечев стига са творили в това народно събрание, все нещо пишат, все нещо регулират. Колкото повече регулираш, толкова повече регулиращи и контролни органи, а това са хрантутници, които нищо не създават, кой ще им плаща заплатите и осигуровките и здравните вноски - държавата - т.е всички работещи.Айде няма нужда. И сегашния регистрационен режим е достатъчен.Маркирам само една от глупостите: "Небанковите финансови институции ще могат да прехвърлят вземанията си, но само на банки или други небанкови институции"Та прехвърлянето на вземания е разрешено от правото - защо тук ще се забранява. Защо да не могат да ми прехвърлят на мен едно вземане ??Двама съседи могат да си прехвърлят вземане, а някой за който това е занятие - не може.Айде да се пенсионирате вече, защото ще зарегулирате цели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
novak li sam
преди 9 години
Като искат да събират депозити и дават кредити, да си направят банка.Не че в банките сега има само "лица, които се ползват с добра репутация и не застрашават управлението на дружеството, интересите на потребителите и не възпрепятства финансовия надзор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още