IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Пазарът на труда позволява повишение на минималната работна заплата

Част от демографските проблеми и проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната, твърди финансовият министър

13:24 | 17.05.17 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че има възможност минималната работна заплата да се увеличи.

Кабинетът предвижда тя да нарасне от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 година. Работодателите обаче са против и дори призоваха минимална заплата да няма.

Във връзка с напрежението между бизнес и синдикати по темата, министърът каза, че ролята на държавата е да модерира процеса, но ако не се постигне съгласие как тя да бъде променяна, правителството ще определи това.

"Ситуацията на пазара на труда в момента е такава, че според мен има възможност да се увеличи минималната работна заплата. Аргументите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание. Става дума за постигане на баланс и какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната", коментира още министърът. 

Горанов напомни обаче, че ръстът на минималното възнаграждение е сред предизборните обещания на ГЕРБ.

"Според нас част от демографските проблеми и проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната. И бизнесът трябва да се настрои да бъде толкова ефективен, че да успеем да задържим работещите хора в България", посочи той.

"Ако само с мерки за подобряване на конкурентоспособността сме постигали резултати през годините, то поддържането на квалифицирана работна ръка и на успели и богати българи става и през възнаграждение", категоричен е финансовият министър.

Владислав Горанов посочи, че консервативната фискална политика в средносрочната бюджетна прогноза се запазва като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж. Засега оценките са за растеж около 3% за тази година, но според него има предпоставки за по-висок с "няколко десети от процента". Той призова да се изчака да минат първите 6 месеца на годината, преди да се правят анализи на макрорамката за тази година. 

Балансиран бюджет, намаляване на дефицита и консервативна фискална политика са сред основните параметри на тригодишната бюджетна прогноза, заяви още Горанов, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос за парите за децата с увреждания при навършване на 18 години, министърът каза, че това е тема, която дискутира активно със социалния министър и вероятно ще има решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Треснал ги е некъв западняшки паричен синдром.. ще им мине ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
Спящият бик
преди 6 години
Дайте да дадете по-високи заплати, а! А вие защо не дадете по-високи пенсии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 6 години
Докато някои мрънкат за МРЗ от 460лв(днес ВАС я върна на 420лв, да видим докога), много от фирмите старателно и мълчаливо обират останките от кадри в БГ.За първите(пък и за всички) бих препоръчал:http://***.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/prof-flamholc-istinskoto-konkurentno-predimstvo-za-kompaniite-sa-horata-237719/http://***.investor.bg/obuchenie/119/a/ima-li-recepta-za-privlichane-i-zadyrjane-na-talanti-v-kompaniiata-226176/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
В случая говоря за две фирми, които работят в България. Едната чуждоземна, другата българска. Та чуждоземната, за да открадне някой читав инженер плащаше начална заплата в България 2000 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 1
doba
преди 6 години
Преди десетина години станах свидетел на преговори, които помня и досега.Един съсед, бай Милчо, си беше подал молбата и напуснал/голямо машиностроително предприятие.Изсипа се делегация от няколко човека, вкл. прекия му шеф, зам. директора на завода и нач. ТРЗ-то.Разговорът беше в следната насока:- Айде бе, бай Милчо, върни се бе! Завода не може без теб!- Мхм, добре, добре, ами хубаво, ще си помисля.И така - 15 минути.После го питам:- И какво, ще се връщаш ли?- Да не съм луд ! - ми отговаря. - Цял ден ме правят на луд за 180лв(толкова тогава беше МРЗ-то).После доуточнява:- 30лв за транспорт, 30лв джобни, и за какво да работя, благодаря!Спастрил си бил пари за старини и след последното увикване, че нищо не работел и не знаел, си подал оставката.След 40+ години стаж, от които над 20 в тая фабрика.Още си е жив и здрав(пенсионер вече) и се и попочерпваме понякога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
SSIW
преди 6 години
"Освен ако не затворят границите и насила не карат хората да бачкат в България. Не че и такива предложения не се въртяха миналата година."....Ами те освен отвътре, границите могат да "затварят" и отвън ... дребна подробност, която често изтърваме от внимание ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
Лафовете за "на запад" не са многоадекватни. Особено за нископлатените (за западните стандарти) младши "инженерчета".На запад, както заплатите, така и разходите вървят в ЕВРО.Съвсем друга бира са вече глобалните експерти и аутсорсъри, които могат да си позволят да работят на всякъде и да живеят в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Бате Пешо уцели десятката.Едно време си спомням (преди 8 години) един шеф на българска строителна фирма ми се хвалше как на инженерите си, с 20 години стаж хората, давал 1,500 лв. бруто. В една западна фирма (регистрирана в България), по същото време младши инженер без опит почваше с 2000 лв. Стандарт какво да правиш. После ходят реват, защо така стана. Свободен пазар му викат. Плащаш достатъчно имаш персонал, не плащаш нямаш. Освен ако не затворят границите и насила не карат хората да бачкат в България. Не че и такива предложения не се въртяха миналата година.А относно инженерите, най-добър пример е Южна Корея. От една от най-бедните страни 80-те - 90-те години на миналия век, до една от най-богатите за има-няма 30 години. Всеки, който е имал желание да стане инженер е получавал безплатно образование в САЩ, Япония и Западна Европа, за сметка на държавата и Самсунг, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
Аз да питам, кво е тва "НОЙ"? има ли нещо общо с КОЙ? ГНОЙ? ЛОЙ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
retro_69
преди 6 години
Бе,като се замисля...и ти си прав...В БГ-то ,даже и на "типчетата" не им е лесно...:))))Какво и да направят,накрая ,все ще бъдат оплюти и воя ще е до небесата..:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още