IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов дебат за облагането – сега за данък "Перник"

Идеята за налог за влизащите в столицата автомобили, които не са със софийска регистрация, е противоестествена за бизнеса, заявиха от АИКБ

17:29 | 03.12.15 г. 5
Нов дебат за облагането – сега за данък "Перник"

Догодина няма да има данък „градина“ и данък „уикенд“, но за сметка на това се обсъжда нов налог – за влизащите в столицата автомобили, които не са със софийска регистрация. Идеята беше набързо кръстена данък „Перник“.

Представители на КРИБ са обсъдили идеята с кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи вчера вестник „24 часа“. “Идеята ни е за въвеждане на винетки за колите, които не са със софийска регистрация. Съотношението е 1:5 в полза на тези от други градове. Това ще реши проблема с трафика”, е казал Георги Ранделов, мениджър в “Майкрософт” за Централна и Източна Европа, според изданието. Предложението е интересно, но трябва да се обмисли, е отвърнала дипломатично Фандъкова.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова каза вчера пред bTV, че „перничани плащат данъка върху колите си в Перник, а разбиват софийските пътища”, като решение за това е „да има градски транспорт, буферни паркинги и високи такси за паркиране в града, което ще спре паркирането в центъра”.

Днес Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изпрати писмо, в което заяви категорично несъгласие с подобно предложение.

„АИКБ не е участвала на срещата, на което е било направено предложението за въвеждане на такса за влизане в София на автомобилите с регистрация, която не е столична. В случай че бяхме участвали, ние щяхме да възразим срещу подобна идея веднага на място“, се казва в писмото, подписано от Васил Велев. 

Според АИКБ въвеждането на подобна такса на практика е насочено срещу мобилността на работната сила. От наша гледна точка, работодателските организации са последните, които биха имали интерес да препятстват мобилността на работната сила. Подобна идея е противоестествена за бизнеса, казва организацията.

Софиянци не са предлагали подобна идея. Съвсем не всички национално представителни работодателски организации подкрепят и лансират подобно предложение. Още по-малко можем да вменим подобно предложение на целия софийски бизнес – истината е по-скоро обратната, се допълва в позицията.

„Категорично против съм въвеждането на т. нар. данък „Перник”. При идеята за Европейски съюз, свободно движение на хора и капитали, да въведеш данък „Перник”, данък „Благоевград” или такса „Свищов”, е много наивно”, каза по-рано днес пред bTV Мартин Димитров от Реформаторския блок.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
По тъпо обсъждане /дебат/ трудно може да се измисли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Първо съсредоточиха администрацията в София а после почнаха дебат да скубят тези които няма как да избегнат посещение в този град! :))) ===Щом се стига до такива дебати, работата е много зле. Ако се върви в тази посокамного вероятно е да заприличаме на гръцкия сват от древността. Градове държави. И мита може да дебатираме да си събираме между градовете. ;) Смешна държава! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
power grid
преди 8 години
Пълни ***.А софиянци като разбиват пътищата по другите градове за тях данък ще има ли?Ба си простаците а оня от Майкрософт е тотален ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
Да се озаптят с раздуването на държавния сектор, София е с най раздут държавен сектор. Ще дойде деня Х в който пари за заплати в държавния сектор няма да има и чудото на урбанизацията - София ще трябва да се разпадне от безработица, ще бъде страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Според АИКБ въвеждането на подобна такса на практика е насочено срещу мобилността на работната сила. --------------------------------------------------------------------------------------------------------Задръстванията в града не действат ли също срещу мобилността на работната сила? Не може всички да влизат с коли в града! Много по добре е част от хората да остават автомобилите си в буферни паркинги или да идват в София с влак, автобус, метро и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още