IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини съдят правителството заради Фонд "Региони"

Градовете без финансиране не са били информирани за пропуски в подадените проекти, заяви кметът на Габрово

14:52 | 04.03.14 г.
Общини съдят правителството заради Фонд "Региони"

Четири общини с кметове на ГЕРБ съдят правителството заради публичната инвестиционна програма на правителството „Региони в растеж“, по която им бяха отпуснати минимални средства, съобщава БНР.  Една от общините, която самостоятелно е внесла своята жалба във Върховния административен съд, е Габрово.

Припомняме, че със заложените 500 млн. лв. в Бюджет 2014 по програмата бе предвидено да се финансират проекти на общини и министерства. Още в началото на февруари правителството разпредели парите, след като кметове от цялата страна подадоха над 1000 проекта. И досега обаче критиците на програмата твърдят, че парите се разпределят на партиен принцип. Общините са недоволни, защото така и не разбраха по какви критерии бяха разпределени средствата.

Кметът на Габрово Таня Христова се надява основният принцип, на който е положено постановлението, с което бяха разпределени милиони левове, реално да намери своето приложение: Аз като кмет съм длъжна да настоявам и да искам да получа отговор от МС по какъв начин и как е протекла процедурата, заяви градоначалникът.

Тя каза, че Габрово е една от общините, които не са попаднали в списъка за финансиране, без да получат уведомление дали проектите са некачествени или трябва да бъдат подобрени. Според нея обжалването няма да спре изпълнението на програмата.

„Моята лична цел като кмет не е да пострадат останалите общини. Това, което смятам, че е важно, е да настояваме за прозрачно разходване на публичния ресурс, без значение дали кметовете са в община със спечелен проект или от община без спечелен проект“, заяви кметът на Габрово.

Тя не смята, че ще се стигне до преразпределение на финансовите средства.

„За нас, които сме извън списъка, звучи полууспокоително възможността през месец юли да се преразгледат средствата, които може би няма бъдат усвоени. Но отново ще бъдем излъгани, защото, дори и да сме одобрени, ние няма да имаме физическото време да реализираме проектите“, уточнява  Христова.

Междувременно Сметната палата реши да провери как са разпределени 500-те млн. лв. за развитие на регионите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още