IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Андронов: Подцененият кредитен риск е опасен

Намираме се в една благоприятна фаза на икономическия цикъл, но трябва да се помисли дългосрочно за качеството на работната сила, съветва банкерът

20:35 | 08.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петър Андронов: Подцененият кредитен риск е опасен

Председателят на асоциацията на банките в България, Петър Андронов смята, че Бюджет 2017 ще бъде балансиран и без излишък. Пред БНТ той прогнозира, че в икономически план ще има голям растеж.

"При нормална вътрешна и външна среда, този растеж може да се ускори и да се развие, да постигне по-високи нива, необходими на икономиката“, посочи банкерът.

Балансираният бюджет дава добри сигнали

Той е на мнение, че Бюджет 2017 ще бъде балансиран и без излишък.

"За тази година беше предвиден дефицит, но приходите очевидно са по-добри от очакванията, заради растящата икономика и по-високата събираемост, а един балансиран бюджет говори за финансово здраве."

Според него това е индикатор, както за нас, така и за външните наблюдатели и за чуждите инвеститори, че публичните финанси се намират в добро състояние.

Банкерът е на мнение, че ако няма сериозни вътрешни и външни сътресения и се запази дисциплината за събиране на публичните финанси, от данъци и мита най-вече, би трябвало да има отново един сравнително балансиран бюджет и пак да няма недостиг.

"Дори да има дефицит 1,4% или дори 2%, това би бил един добър резултат в Европа", смята Петър Андронов.

Предизвикателствата пред икономиката

Той посочи като рискове пред икономиката фактори, които влияят на растежа и са извън нея – външни сътресения на пазарите, дисбаланси, политически и други фактори, сред които и качеството и количеството на работната сила.

Андронов смята, че има едно „сериозно задъхване на бизнеса“ пред намирането на качествено подготвени кадри – експерти, специалисти, във всеки сектор на икономиката.

„От доста време говорим, че има растеж, че има и индустрия с добавена стойност през последните години, което отдавна чакаме, но всички сектори, дори банковият и финансовият, трудно намират хора“, заяви той.

Банкерът обясни, че от икономика на недвижимите имоти преди десетина години, с началото на кризата икономиката се преориентира към суровини, търсени на далекоизточните пазари, както и към производство на земеделска продукция, стимулирана от европейските фондове. 

„През последните две-три години виждаме множество малки предприятия, създадени от български предприемачи и чуждестранни инвеститори, които произвеждат за големи глабални вериги ог глобални брандове и марки. Проблемът е, че не им достигат математици, инженери и технически експерти, а има излишък от нискокачествени икономисти. Виждам как много предприемачи намират решение като финансират училища и техникуми, дори университети, за да създадат сами кадрите си. Но това е решение на парче. Големият шанс на българската икономика е да създаде бързо кадрите, които търси“, съветва Андронов.

Лихвите и кредитирането на ниски нива

На традиционния въпрос докога лихвите нива ще падат банкерът обяви, че въпреки историческия спад на лихвите по заемите, кредитирането е слабо заради липсата на усещане за дългосрочна стабилност в страната.

“Ниските лихви са вторият елемент от мотивацията за търсене на кредит, първият е стабилността за продължително време, посочи главният изпълнителен директор на СИБАНК. Стабилността е факторът, който подкрепя куража на бизнеса да инвестира, в противен случай плановете се отлагат във времето, защото рисковете са големи. В момента лихвите са на най-ниското си равнище от 25 години насам, но ръстът в кредитирането на бизнеса е 1% годишно при 70% ръст в периода 2006-2007 г. Това показва, че цената на лихвите не е самостоятелен фактор за кредитната активност, а по-скоро стабилността, на която ѝ трябва повече време и спокойствие, за да започнат хората да инвестират и да харчат, да потребяват.“

Андронов разкри, че за банковия сектор ниските лихви са сериозен проблем.

„Не толкова, че доходите на хората дългосрочно са под сериозен натиск и трудно се удържат, защото лихвените приходи спадат, а по-скоро, защото оценката на кредитния риск на отделните кредитополучатели трябва да се побере в много стеснен диапазон – рискови и нискорискови кредитополучатели се оценяват по един и същи начин, даде пример председателят на банковата асоциация. –  Когато икономическият цикъл започне да се върти в друга посока и да спада, доходите на предприятията и хората да се променят негативно, тогава се разбира, че има подценен риск за по-слабите кредитополучатели, които получават условия като добрите, а това е опасно дългосрочно.“

Банкерът напомни, че лихвите имат посока както надолу, така и нагоре в по-дългосрочен план. По думите му може да се очаква още известен спад при лихвите, след това да има корекция и да започне покачването им.

Андронов предупреди какво трябва да имат предвид хората, които взимат дългосрочни заеми, като ипотечните, например.

“Ако такъв кредит е за 30 години например, това е дълъг период, през който ще има многократна промяна на лихвените равнища и кредитополучателят трябва да прецени дали ще има възможност да плаща през целия период", посочи той. "В момента много хора рефинансират взети вече заеми от банки, различни от тези, от които първоначално са ги взели. Не ги спират таксите, защото със законодателни промени отпаднаха множество такси, сред които тази за предсрочно погасяване на ипотечните заеми.”

Към електронно банкиране

Андронов е категоричен, че банковите такси ще продължат да се увеличават и това е световна тенденция, когато се работи с налични пари.

„Банките все повече ще насърчават клиентите си да преминават към дигитални способи, към електронно банкиране, към интернет банкиране, където не се изискват налични пари, да прибягват до безналични разплащания, цените на които ще спадат”, прогнозира главният изпълнителен директор на СИБАНК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
кредитополучателят трябва да прецени дали ще има възможност да плаща през целия период"----Кредитополучателят нищо не трябва, а и не може да преценява. Той подава документи и кандидатства. Този, който му дава парите е този, който трябва да поема цялата отговорност за риска. В крайна сметка никой не го е насилвал, с пистолет в главата да отпуска парите, нали ... преценката и решението са единствено и само негови и на никой друг! А преценката, трябва да стъпва на адекватни критерии. Не преценяваш адекватно - търпиш загуби! А като вземеш да пращаш ЧСИ-та и като се разчуе масово - губиш дългосрочно, което и се наблюдава!Факт е , че нямате критерии! Елементарен пример: как изоБщо може да отпускаш заем, при 70-80-90% финасиране, за 20-25-30 години? Ами това 200% лош заем, който практически може да се върне само със 6-ца от тотото. Е кой е този ***, който ще продължава да се мъчи да изплаща това безумие?! Опичайте си акъла!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още