IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство поема председателството на Надзорния съвет на НЗОК

Причината е, че Надзорът не успя да приеме бюджета на касата за 2017 г.

17:15 | 27.10.16 г.
<p>
	Ваньо Шарков. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Ваньо Шарков. Снимка: Investor.bg

Новият председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е зам.-здравният министър Ваньо Шарков. Досега начело на Надзора беше представител на Министерството на финансите – зам.-министърът Кирил Ананиев.

Новината за рокадата съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов и уточни, че причината е проваленото приемане на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. на последното заседание на Надзора. 

"Основната причина да има разногласия и различни мнения относно бюджета на НЗОК от гледна точка на държавната квота в Надзорния съвет е лоша координация и това е разбираемо от гледна точка на това, че екипите на различните министерства са изключително натоварени", обясни Москов, цитиран от bTV. Той уточни, че промяната е съгласувана с министъра на финансите Владислав Горанов.

Проектът на бюджет на Здравната каса за следващата година предвижда парите за здраве да нараснат до близо 3,5 млрд. лв., или с 250 млн. лв. повече спрямо тазгодишния, без да се увеличава здравноосигурителната вноска от 8%.

Предлаганото увеличение в извънболничната помощ е съответно за личните лекари - с 11%, за специалистите ръстът е 5%.

За жените над 30 години се предвижда профилактичен преглед за рак на маточната шийка. Осигурени са пари и за трета дейност по здравна каса при зъболекаря – например за пломба.

Надзорният съвет на НЗОК не подкрепи всички предложения на Министерството на здравеопазването. Бюджетът предстои да бъде утвърден.

Междувременно от Българския лекарски съюз съобщиха, че настояват резервът на Здравната каса да бъде разпределен още през април 2017 г., за да се обезпечат дейностите в болничната и извънболнична помощ, за които в проектобюджета на Здравната каса не се предвижда увеличение, предава БНР.

Предложението на лекарския съюз е сумата за медико-диагностична дейност да е с 12 млн. лева повече, или 92 млн. лева общо. В болничната помощ лекарският съюз предлага увеличение с още 90 млн. лева, а за общопрактикуващите лекари и специалистите да се насочат допълнително около 34 млн. лева.

Съсловната организация предлага също резервът на Здравната каса да се освободи още през април и да се насочи именно към тези недофинансирани сфери, за да не се използват средствата от резерва в края на годината само за лекарства, както стана и тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още