IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България все още е лидер в производството на розово масло, обяви производител

Задава се обаче сериозна конкуренция от други държави, предупреди Димитър Стефанов

16:59 | 26.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България все още е лидер в производството на розово масло, обяви производител

България остава лидер в производството на етерични масла и основно на розово масло, каза Димитър Стефанов, собственик на "Интермед 1", чиято основна дейност е производство и търговия с етерични масла, пред Bloomberg TV Bulgariа. В момента България и Турция са двете основни производителки на розово масло като пазарен дял съотношението е 65:35 в зависимост от реколтата.

Той обаче допълни, че трябва да се положат още много усилия от страна на пазарните участници и с подкрепата на държавата, за да бъде запазено и промотирано производството на този продукт,  символ на България.

"Задава се сериозна и организирана конкуренция и от страна на други държави”, предупреди той.

Стефанов посочи, че географията на производство на розово масло се разширява, като основният конкурент на България е Турция, но вече има доста сериозни производства в Иран, Мароко, Грузия, дори се правят опити с малки насаждения и в Гърция.

“България има най-добрите климатични и почвени условия към момента, а и чиста почва. Създаваме най-добрия продукт в света, но това не трябва да ни успокоява, защото другите ни конкуренти използват гъвкави пазарни механизми за промоция на продукцията си, обясни  Стефанов и напомни, че пазарът е специфичен.

Потребителите, веднъж направили рецепта с определен продукт, много трудно се прехвърлят на друг, обясни експертът.

България произвежда не по-малко от 2 тона розово масло, като над 95% е за износ, коментира още Стефанов. Цената на розовото масло надмина 12 хиляди евро за килограм през 2016 година, като само две години преди това беше 7 хиляди евро. "Това е ръст, който шокира всички консуматори на тази суровина, защото никой не може да си позволи да вдигне крайните цени за крайните клиенти", обясни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 6
BulgariaChina
преди 6 години
"В момента България и Турция са двете основни производителки на розово масло като пазарен дял съотношението е 65:35" Колко щеше да бъде хубаво ако беше вярно!!!! Къде останаха Иран, Мароко. Бих казал че господина не е запознат с реалната ситуация, но важното е да си вярваме.... Да си вярваме, че България върви напред с пълна сила, че населението ни не намалява само с 100 000 души годишно и то не пенсионери а в работоспособна възраст. Да вярваме, че инвестициите в България не намаляват в всяка изминала година и от 13 милиарда през 2008 да достигнем 700 милиона миналата година след години на мъдро управление и да си мислим, че сме в европейския съюз а тираджиите ни да блокират границата защото няма свободно движение на пътници и товари...... Не съм черноглед но нещо цялата ни икономика е в режим на хомо-аплодисментус....... Важното е да си вярваме и медиите да ни повтарят че сме най или сме били най......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още