IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дискриминирани ли са микропредприятията при еврофинансирането?

Критериите не са субективни, а ресурсът не стига за всички кандидатстващи фирми, коментира ръководителят на управляващия орган на ОП "Иновации"

11:34 | 04.08.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Критериите при отпускане на европейско финансиране за микропредприятия са субективни и парите не стигат до тях. Това заяви председателят на Българската асоциация на микропредприятията (БАМ) Петър Стоянов по Bloomberg TV Bulgariа.

Той каза, че при последното допълнително финансиране по процедурата „Подобряване на производствения капацитет на МСП“ няма нито едно финансирано микропредприятие.

Одобрени микропредприятия за това финансиране има, контрира ръководителят на управляващия орган на ОП "Иновации и конкурентоспособност" Ивелина Пенева. Тя посочи, че те са в категория "Интензивни на знания услуги", където са включени тези сектори.

Секторите с нискотехнологично производство обаче не са събрали необходимия брой точки и не са получили финансиране, отбеляза Пенева.

Според собственика на микропредприятието „Принт 99“ Милен Тасев обаче, чиято фирма е била одобрена за финансиране, но в последствие то ѝ е било отказано заради твърде големия наплив от кандидати и променените в резултат на това критерии, не може микропредприятията да се съревновават с показателите на по-големите бизнеси поради спецификата на отрасъла им.

„Ние не можем да си позволим да наемаме специално хора, които да изготвят проекти поради мащаба ни“, поясни той.

По думите на ръководителя на управляващия орган обаче критериите са по обективни икономически показатели. Експертът смята, че критериите не са субективни, а просто ресурсът не стига за всички кандидатстващи фирми. Все пак Пенева обеща, че критериите ще бъдат прецизирани.

Областните информационни центрове могат да консултират малките фирми по отношение на възможностите за кандидатстване за финансиране. По отношение на самото изготвяне на проектите всяко предприятие трябва само да се подготви, каза Пенева.

Още от разговора може да гледате в Bloomberg TV Bulgariа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 7 години
Аз напълно споделям констатацията ти за ефективността на този модел на финансиране. Примера, който приведох беше опит за сарказъм и потвърждение на същото, за което и ти говориш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
там историята е друга :) Аз писах - предприятия и частни лица :)После и не съм твърдял, че ВСЯКО евро е отишло за безполезни неща, а ПОЧТИ всяко. :)Ето един мой бивш шеф си финансира от ЕС разработката на един модул, който има голям смисъл. За съжаление обаче, не успя да продаде така разработения модул ( ако че ме кефи функционалността му) ни веднъж. Просто е прекалено напредничав и спорно ефективен за крайния потребител. В резултат на това, сега човека ходи по клиентите си и се моли някой да го купи и да го ползва, щото ако не реализира никакви продажби ще трябва да връща пари.И ТЕ ТАКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 7 години
Не всяко евро от еврофинансирането е отишло за самоцелни и безполезни приумици, латифундистите ни например се оборудваха с напълно съвременна и високо-производителна техника ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Системата за финансиране на проекти с европари е отзвук далечното минало на социализма. Тази система е свръхуязвима към корупция и реално бюджета на целия ес не е заверен от регистиран одитор вече близо 20 години заради корупция в огромни размери при разпределението на еврофондовете. Ако един бизнес е печеливш и дадена идея е добра за неговото развитие тази идея може да бъде финансирана чрез банков кредит, а не чрез дотации от данъкоплатеца. Така пазарните сили на търсене и предлагане се заобикалят и се стимулират злоупотреби и реализация на абсолютно безсмислени проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
абе вие не разбрахте ли, че тия финансирания на предприятия и частни лица, са шменти капели?След като изгърбиш един куп консултанти *** ( на които си плащаш от джоба без значение дали ще спечелиш или не) и един тон бюрокрация, МОЖЕ ЕВЕНТУАЛНО да бъдеш одобрен да си купиш или да си направиш нещо, което в много редки случаи ти трябва (защото за да спазиш условията общо взето се оказва, накрая си сътворил нещо безсмислено). После си финансираш покупката и си носиш целия риск и един ден можеби ЕС ще ти преведе парите. ЗНАЧИ ти се гърбиш, ти носиш риск да не ти платят или не напълно, тебе ще те проверяват после години дали всичко е ОК по проекта, а от тези пари за тебе не остава нищо. Нагушил е консултанта, нагушил е който ти е доставил това.. безсмисленото, а за тебе остава нещо си, което общо взето а с него, а без него ( айде МОЖЕБИ да има някаква полза)Е кой е луд да се занимава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още