IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

eMag: До няколко години 90% от електронната търговия ще бъде мобилна

Средната цена на поръчан по eMag България продукт е 50 евро, обяви главният изпълнителен директор на компанията Юлиян Станчу

10:50 | 24.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <span class="photo-source">Bloomberg TV България</span></em></p>

Снимка: Bloomberg TV България

Електронната търговия ще влиза все повече в сферата на мобилните устройства и до три-четири години около 90% от нея ще бъде мобилна. В страни като Полша и Унгария този дял вече е над 50%. След това ще се получи смесица между онлайн и офлайн пазар. За търговците ще е наложително да са в интернет, ако не са – ще изгубят клиентите си.

Това прогнозира в предаването Светът е бизнес на Bloomberg TV Bulgaria главният изпълнителен директор на  румънската eMag Юлиян Станчу.

Според него хората ще се ориентират в интернет, за да отидат след това във физическите магазини.

Той разкри и как  eMag е започнала стремителното си развитие в Централна и Източна Европа.

„Започнахме бизнеса си в Румъния, след което се развихме от нулата в България, Унгария и Полша. Преди около две години придобихме швейцарската компания Fashion Days. Сега Fashion Days разполага с пълен каталог от продукти, като оперира в България, Румъния и Унгария", резюмира Станчу.

"България е страна, която е много близка до Румъния, до румънските ценности. Заедно открихме демокрацията, заедно започнахме европейската си ориентация. Има много подобни неща по отношение на пазарните отношения на българите и румънците“.

Той коментира и конкретните резултати от дейността на eMag.

„Разглеждаме пазарния си дял отделно във всяка категория. Смятаме, че електронната търговия е  технология, не пазар. Погледът ни е концентриран категория по категория – мода, продукти за дома, детски продукти и т.н. Ако говорим като цяло за трансакциите от електронната търговия, през миналата година в България те достигаха приблизително 700 млн. евро“, отчете главният изпълнителен директор на румънската компания.

Юлиян Станчу пресметна, че средната сума на покупка в България възлиза на около 80 евро за трансакция, а тъй като всяка трансакция е за средно 1,67 продукта, средната цена на поръчан по eMag продукт е 50 евро.

Приходите на Fashion Days в България ще достигнат около 25 млн. евро през тази година, обяви още Станчу. 

По думите му основните индикатори за бизнес успеха са няколко. 

„Първият и най-важен от тях е броят на клиентите ни. През последните четири години в България успяхме да достигнем до 600 хиляди активни клиенти. Отчитаме по колко продукта са закупили тези клиенти на годишна база и каква е тяхната стойност. Фактор е и качеството на услугата, следователно разглеждаме и удовлетворението сред потребителите. Успяваме да разберем комбинацията между емоцията и разума и цифрите в работата си с клиентите“, споделя Станчу.

Той е убеден, че зад успеха на всеки бизнес стои силна маркетингова и рекламна стратегия, затова „еМаg и Fashion Days, взети заедно, отделят почти 5 млн. евро за реклама само в България”.

Юлиян Станчу разкри, че в Румъния тази сума е близо 10 млн. евро, дори повече, тъй като става въпрос общо за парите за маркетинг.

“Достигаме клиентите си по много различни начини – чрез Google, Facebook и интернет като цяло, чрез новинарски агенции, чрез всички видове медии“, посочи той.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още