IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Миков: Въвеждането на пазарни принципи ще намали натиска върху НЕК

Само комплекс от мерки ще понижи загубите на компанията от изкупуването на скъпата електроенергия, смята експертът

13:06 | 15.03.16 г.
Г. Миков: Въвеждането на пазарни принципи ще намали натиска върху НЕК

Въвеждането на пазарни принципи ще намали натиска върху Националната електрическа компания за изкупуване на скъпа електроенергия, смята бившият директор на държавната компания Георги Миков.

Пред Bloomberg TV Bulgaria той поясни, че дефицитите в системата се дължат на политическото решение НЕК да изкупува всичката „скъпа“ енергия, тоест продаваната при преференциални условия.

Такава например е зелената енергия, от когенарициите и електроенергията, произведена от двете т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал. Миков припомни, че AES Гълъбово е била построена като заместваща мощност на затворените малки блокове в АЕЦ „Козлодуй“.

Според него е възможно НЕК да намали загубите си от изкупуването на скъпата електроенергия само с комплекс от мерки, сред които например строга дисциплина по отношение на изкупуваните количества, както и след премахването на модела на „единствен купувач“.

Бившият изпълнителен директор на НЕК коментира още осигуряването на мостово финансиране за Българския енергиен холдинг (БЕХ). С тези средства ще бъдат покрити задълженията на НЕК към AES Гълъбово и КонтурГлобал, които надхвърлят 900 млн. лева. Двете централи пък дължат към 350 млн. лева на Мини Марица-изток за въглища.

Мостовото финансиране ще бъде рефинансирано чрез пласиране на облигационна емисия.

"Мостовото финансиране осигурява 12-месечен период спокойствие на НЕК, за да може да емитира тези облигации", посочи Миков и припомни, че нито една банка не е искала да отпусне заем на Българския енергиен холдинг (БЕХ) без държавни гаранции. 

Целия коментар за енергийния сектор у нас на Георги Миков можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още