IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите банки не искат парите на корпоративна Америка

Заради стопяващите печалбите ниски лихвени проценти и регулациите банките правят големи разходи за държането на пари на свои клиенти

17:50 | 27.10.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските банки достигат нови висоти в опитите си да се предпазят от изненадваща заплаха за своето финансово състояние - големите депозити, пише в анализ Wall Street Journal.

State Street Corp., бостънската банка, която управлява активи от името на институционални инвеститори, за пръв път започна да таксува клиентите си за големите доларови депозити, а запознати коментират, че най-голямата щатска банка по обем на активите - J.P. Morgan Chase & Co., е намалила нежеланите депозити с повече от 150 млрд. долара тази година, като е начислявала такси.

Това развитие подчертава задълбочаващия се конфликт относно свободните парични средства. Редица бизнеси разполагат с големи суми, а възможностите за печеливши инвестиции изглеждат оскъдни. Но и банките не желаят определен вид парични средства, определяйки го за скъп за държане, а други налагат такси, с което карат клиентите да преместят парите си.

Действията на банките са породени от стопяващите печалбите ниски лихвени проценти и регулациите, приети след финансовата криза, които имат за цел да подготвят банките в случай на проблеми с финансите.

Последният притегателен център за такси и комисиони върху големи суми, определен като рисков от регулаторните органи, понякога определян и като „горещ паричен депозит“, е много вероятно да се изпари във времена на кризи.

Прието през септември 2014 г. под опеката на Федералния резерв на САЩ (Фед) и други регулатори, правилото, касаещо коефициента на ликвидно покритие, принуждава банките да държат висококачествени ликвидни активи, измежду които резерви в централните банки и правителствен дълг, за да покрият евентуални депозитни загуби над 30 дни. Банките трябва да държат най-много 40% резерви срещу определени корпоративни депозити и най-много 100% спрямо някои депозити от хедж фондове.

Изискването идва в момент, в който земното кълбо е залято с кеш, което се дължи на слабия икономически растеж и ниските лихвени проценти, които ограничават инвестициите. Някои мениджъри на активи увеличават дела на паричните средства, които държат в портфейлите си, отчасти заради повишения фокус от страна на Федералната комисия по ценните книжа и фондовите борси относно управлението на ликвидността във взаимните фондове.

Местните депозити в щатските банки през второто тримесечие скочиха до 10,59 трлн. долара, което е с 38% повече в сравнение с отпреди 5 години, показват данните на Федералната комисия за депозитно застраховане (Federal Deposit Insurance Corp., или FDIC). Кредитите в обращение в щатските банки като дял от общата сума на депозитите намаляха до 71% от 78% през 2010 г. и 92% в средата на 2007 г., преди финансовата криза.

Много малко банки разкриват колко точно „неопериращи“ депозити държат. През август анализаторите на Credit Suisse Group изчислиха, че четирите най-големите щатски банки по обем на активите държат подобни депозити за близо 650 млрд. долара, които изискват да се поддържат най-много резерви.

Банките се мъчат да генерират възвръщаемост за инвеститорите. Средата на ниски лихвени проценти изцеждат банковите печалби, като намаляват спреда между лихвата, по която раздават кредити, и техните разходи за набиране на финансиране.

Някои анализатори предричаха, че лихвите ще се възстановят, което най-вероятно ще стимулира банковите печалби, но това не се случи. Тази година бавният растеж в Китай и рецесията в някои водещи развиващи се пазарни икономики попариха очакванията, че Фед ще вдигне лихвите тази година.

Депозитните такси на State Street са доста високи, защото основният бизнес на банката е попечителство на клиентски активи, включително държане на кеш от името на клиенти вместо да отдават назаем тези средства, както обикновено правят други банки.

Други американски банки от ранга на BNY Mellon и Northern Trust още не са започнали да таксуват клиентите си за това, че те държат спестяванията си при тях, коментират запознати. State Street и други банки таксуват клиентите си за някои големи депозити, сключени в евро, вече повече от година. Този ход отразява наложената от Европейската централна банка отрицателна лихва върху овърнайт депозитите в еврозоната.

От миналата година Bank of America Corp. информира някои свои институционални клиенти, че те ще трябва да преместят депозитите си или да плащат, за да ги държат в банката, коментират пред WSJ запознати.

Повече за щатските банки, техните инвестиции и приходи, за предизвикателствата пред финансовия сектор и регулациите можете да научите от коментарите на главния изпълнителен директор на Конкорд Асет Мениджмънт АД Петко Вълков, които той направи в седмичното обзорно пазарно предаване InvestOr по Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 25 октомври.

Във втората част на предаването изпълнителният директор на Реал Финанс АД Веселин Моров коментира състоянието на американската икономика в контекста на очакването на вдигането на лихвените проценти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Състоялият се на днешна дата /29 октомври/ борсов крах от 1929 г. не послужи за урок на финансовите среди. Предприетите от ФЕД мерки за УВЕЛИЧАВАНЕ на количествените облекчения са КОНТРАПРОДУКТИВНИ!Знаем, че при ИНФЛАЦИЯ се увеличават разплащателните средства!ТАКА ЛИ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПОСТЪПВА И ПРИ ПРОЦЕС НА ДЕФЛАЦИЯ?!Не беше ли редно същите тези разплащателни средства вместо да се УВЕЛИЧАВАТ да се НАМАЛЯТ или поне да останат на тези нива?!НЕДОПУСТИМО Е С ЕДНИ И СЪЩИ ИНСТРУМЕНТИ ДА СЕ ОПЕРИРА ПРИ ИНФЛАЦИЯ И ПРИ ДЕФЛАЦИЯ!Когато осъзнаят ГРЕШКАТА от поведението си и ФЕД и ЕЦБ ще дръпнат парашута, но ще е много късно!ВЕЧЕ Е КЪСНО!Жалка им майка на ВЛОЖИТЕЛИТЕ!НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ - парите са задължение на държавата, а депозитите на ЧАСТНИТЕ банки! КОЛАПСА Е НЕИЗБЕЖЕН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Taкси или отрицателни лихви е игра на думи На научната конференция на МВФ през ноември 2013год. екс финан.м-р на САЩ проф. Лари Съмърс и нобелиста Пол Кругман предложиха отрицателни лихви но ако банките са частни става от трън на глог Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държ.банки което не означава безконтролни кредити а просто лихвите да отиват в държ.бюджет - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmОбяснил съм какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Местните депозити в щатските банки през второто тримесечие скочиха до 10,59 трлн. долара, което е с 38% повече в сравнение с отпреди 5 години.... Кредитите в обращение в щатските банки като дял от общата сума на депозитите намаляха до 71% от 78% през 2010 г. и 92% в средата на 2007 г., преди финансовата криза...................................Мдааа... явно не само ние, ами и тъпите (по дефиниция) янки са... поумнели, осъзнавайки, че "да ***" - "днес, връщайки "от 2 до 3-4 пъти повече от колкото си лапал" - "утре" - е най-голямата глупост, която може да направи човек в живота си!Средата на ниски лихвени проценти **изцеждат банковите печалби**, като намаляват спреда между лихвата, по която раздават кредити, и техните разходи за набиране на финансиране.----Как е ... "боли ли" ... и това е само началото! ?! Да разберете какво им е на хората !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Hermes73
преди 8 години
Еми при този океан от долари не им триабват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още