IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидия Шулева: Има разминаване между теми и очаквания на форума в Давос

Сегашните държавни лидери са в позиция на догонване, твърди бившият министър на икономиката

11:20 | 17.01.17 г. 3
<p>
	Лидия Шулева. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Лидия Шулева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Световният икономически форум (СИФ) в Давос, който се открива днес, може да бъде описан с една дума и тя е „разминаване“. Това коментира бившият министър на икономиката Лидия Шулева в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ ставаме свидетели на сериозно разминаване между темите, поставени като глобални предизвикателства, а именно - засилване на глобалното сътрудничество, съживяване на икономическия растеж, реформа на съществуващата капиталистическа система и индустриалната революция, и очакванията на самите участници във форума, както и на повечето хора по целия свят. 

Проучванията показват редица други страхове и рискове, пред които е изправена голяма част от световното население. Става дума за климатичните промени, емиграцията и терористичните атаки, изкуствения интелект, кибератаките и загубата на работни места, подчерта Шулева. 

По думите ѝ скоростта, с която се развиват процесите в света, е най-сериозното предизвикателство пред човечеството.

„Преди година се наложи тезата, че скоростта е новата валута на бизнеса. Сегашните лидери са в позиция на догонване. Те реагират постфактум на събитията. Оттам идва загубата на доверие към институции, респективно към бизнес и политика. Това се случва, когато лидерите не отговарят на очакванията и им липсва адекватност, когато не успяват да се справят със скоростта, с която се случват събитията“, допълни тя.

Припомняме, че във форума в Давос тази година, който ще продължи до 20 януари, участват делегации от над 70 страни и рекордните 3 хил. души. Сред тях са лидери на над 1000 големи корпорации и банки, както и представители на над 70 неправителствени организации. Програмата включва общо около 400 сесии.

Вижте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
QUANTUM
преди 7 години
Тази пък друго двайсет, тръгнала да коментира Давос...Клишета, клишета, клишета. Да не се гласи и тя за министър в СЛужебния кабинет. Не се беше появявала от доста време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Оплачи се на Блумбъргови...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
watergateory
преди 7 години
Може ли да попитам от какъв зор ни занимавате с тази жена? Не само, че подобни *** докараха държавата до просешка тояга, но и мястото им е по затворите. Моля недейте да правите статии от подобни боклучарски материали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още