IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимална работна заплата не трябва да има, твърди икономист

Вдигането на минималното възнаграждение изпраща негативен сигнал към бизнеса, смята Никола Филипов

09:04 | 23.05.17 г. 6
<p>
	Никола Филипов (по средата) и Георги Харизанов (вдясно). <em>Източник: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Никола Филипов (по средата) и Георги Харизанов (вдясно). Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Минимална работна заплата (МРЗ) не трябва да има. Работната заплата е цената на труда и се формира като доброволен акт между работодател и работник. Това коментираха икономистът от ЕКИП Никола Филипов и изпълнителният директор на Института за дясна политика Георги Харизанов пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Хората трябва да са наясно, че те определят цената на своя труд", уточни Харизанов. Ако цената, която предлага едно предприятие с господстващо положение в даден регион, не отговаря на предпочитанията на хората, те имат пълното право да не се съгласят и да осъществят натиск върху работодателя по пазарен принцип, без административната намеса на държавата, обясни той. 

Вдигането на минималната работна заплата изпраща негативен сигнал към бизнеса, коментира от своя страна Филипов. По думите му намесата на държавата в определянето на МРЗ води до ограничаване на вътрешната норма на възвращаемост на капитала. Предприемачите в такъв случай са по-негативно настроени към предприемането на нови инвестиционни проекти, коментира икономистът.

За периода 2014-2016 г. е отчетен спад на заетостта от 1,92% само в частния сектор, което може да бъде разтълкувано като още един негативен ефект от поддържането на висока МРЗ от последните две правителства, отбеляза Филипов.

От друга страна, през тази година в туризма се очаква голям ръст на заплащането поради огромния недостиг на квалифицирана работна ръка, коментира още той, давайки пример за повишаване на цената на труда по пазарен път.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Минимална работна заплата (МРЗ) не трябва да има. Работната заплата е цената на труда и се формира като доброволен акт между работодател и работник.----да не трябва да има но поради други причини... с горното изказване показвате че незнаете що не трябва да има.... такива клишета вървят само в пенсионерския клуб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
panther
преди 6 години
Куршум в тила и плитък гроб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
frei1974
преди 6 години
Абе Харизанчо що не е в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
В някои страни се прилага минимално почасово заплащане вместо минимална работна заплата, а със закон е гарантирано правото на работника да не бъде задържан от работодателя си извънредно ако има сключен втори договор за втора работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
panther
преди 6 години
Объркал съм се. Единия е особено голяма ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
panther
преди 6 години
Обикновени ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още