IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателната лихва и българските банки

Как банките в България избягват отрицателната лихва по свръхрезервите в БНБ - това ще разкрие Свилен Колев в третата лекция от онлайн курса на Investor.bg

12:44 | 05.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Свилен Колев. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Свилен Колев. Снимка: Investor.bg

Как дойде у нас отрицателната лихва? Как банките в България избягват отрицателната лихва по свръхрезервите в БНБ? Какво е влиянието й върху междубанковия пазар? Как лихвата по депозитите може на практика да стане отрицателна и какво означава тоза за потребителите на банкови кредити? На всички тези въпроси с примери от теорията и практиката ще отговори Свилен Колев, водещ на неделното обзорно предаване по Bloomberg TV Bulgaria Invest/Or.

Той е следващият лектор в летния онлайн курс по повод 15 години Investor.bg, а лекцията му ще бъде от полза за всички, които искат да се развиват в областта на банките и банковото дело. Всеки може да изпрати въпроси към лектора на 15godini@investor.bg до 8 юли.

Свилен Колев е редактор с ресор „Банки и финанси“ в Investor.bg. Телевизионните зрители го познават като автор и водещ на обзорното предаване за банки и пазари Investo/Or, което се излъчва всяка неделя от 20:00 часа по Bloomberg TV Bulgaria. 

Интересите и опитът му са в сферата на банковите и небанковите финансови институции, банковото дело, финансите, паричната политика, капиталовите пазари и макроикономиката. Стипендиант е на фондация „Атанас Буров“. В УНСС, където завършва магистратура по финанси, Свилен Колев e докторант в катедра "Финанси". В университета работи по проекти, свързани с ефектите от неконвенционалната парична политика на централните банки и дълговото и фискално управление в новата история на България.

През май той беше избран за участник в Европейските младежки медийни дни в Европейския парламент в Страсбург. Свилен Колев е изявен участник в дискусиите на Клуб Investor, насочени към финансовата и банковата общност, както и в конференцията Investor Finance Forum.

В предишната видеолекция Владимир Сиркаров представи най-важните функции на парите през своята призма, като проследи трите основни периода в произхода им. Във втората част той показа и как политиката на централните банки може да балонизира цели сектори, да увеличи пропастта между бедни и богати, както и какви проблеми можем да очакваме в дългосрочен план. В отговор на въпроси от студенти той коментира и как Brexit ще се отрази на политиката на централните банки, трябва ли България да влезе в Еврозоната и ощеЛекцията на Владимир Сиркаров гледайте тук >>

Общо 16 видеолекции ще могат да гледат студентите по икономика, финанси и бизнес през лятото, ексклузивно на Investor.bg. Водещите на Bloomberg TV Bulgaria ще споделят своите знания и натрупан опит. Инициативата е част от кампанията по повод 15-тата годишнината на Investor.bg, в която предприемачи и експерти споделят ноухау със студентите в открити лекции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още