IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Вълков: САЩ са в най-добра форма от развитите икономики

Скоро няма да станем свидетели на балансиран бюджет на Страната на неограничените възможности, твърди финансистът

20:45 | 21.03.17 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гледайки числата, смело може да твърдим, че американската икономика се намира в най-добра форма от развитите страни. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Петко Вълков.

„Ако се върнем по-назад и погледнем какви бяха американските политики в отговор на кризата през последните 10 години, виждаме, че Америка, за разлика от Европа, предприе драстична експанзивна парична политика. Видяхме, че лихвите се задържаха на рекордно ниски нива за изключително дълъг период от време и това вероятно ще продължи", коментира той.

"Основната разлика между САЩ и Европа е в това, че докато в Европа се търсеше ограничаване на финансовите разходи и бюджетните дефицити, Америка съвсем смело поддържаше политика на бюджетен дефицит и фискална експанзия“, обясни Вълков.

По думите му всичко това е свързано и с политиката по увеличение на лимитите на правителствения дълг, който страната може да поема. 

Припомняме, че преди дни финансовото министерство на страната обяви, че държавният дълг на САЩ достигна своя таван, установен със закон от Конгреса, и надхвърля 18,114 трлн. долара.

За да могат държавните институции да продължат да функционират, министерството посочи, че ще предприеме "извънредни мерки". Това ще стане в сътрудничество с Конгреса, като от ведомството се надяват, че републиканското мнозинство в Камарата на представителите (долната камара) „ще прояви разбиране“ и няма да прави спънки.

Засега не е ясно дали републиканците са готови на отстъпки, за да не се повтори финансовата криза през октомври 2013 г., когато федералните учреждения затвориха врати за 2 седмици заради неприетия държавен бюджет и липса на средства. В крайна сметка бе постигнат компромис, бюджетът бе приет и таванът на дълга се повиши  на малко над 18 трлн. долара.

Основният притежател на американския правителствен дълг е Федералният резерв, обясни Петко Вълков.
Той припомни, че САЩ достигат пределите на държавните задължения, определени от Конгреса, за пореден път след кризата от 2008 г.

За разлика от последните тежки преговори на предишния американски президент със Сената за приемането на новия дълг, като тогава бяха направени много компромиси и от двете страни, днес ситуацията е по-различна, каза още Вълков.

Имаме нов президент, който разполага с мнозинство, и смятам, че в първите месеци на мандата си той ще получи нужната подкрепа и няма да бъдем свидетели на подобни драматични събития като миналия път“, коментира още финансистът. Той добави, че този дълг не е постигнат в резултат на политиките на Тръмп, а от провежданите в последните 2-3 години политики на Барак Обама.

Според Петко Вълков има предпоставки таванът на дълга да бъде повишен. „Мисля, че това ще се случи сравнително бързо. По-важен е въпросът какво да очакваме относно размерите на следващия таван на дълга и кога ще бъде достигнат той. Това е свързано с новия проектобюджет на Тръмп и въобще с фискалните разходи през неговия мандат", подчерта той.

Като че ли няма да видим това, което очаквахме преди година-две, а именно постепенно балансиране на бюджета. Това няма да се случи и вероятно до 2 години отново ще говорим по темата за повишение на тавана на дълга“, добави гостът.

Вижте целия разговор във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

11
rate up comment 17 rate down comment 0
khao
преди 7 години
сложи го в на *** устенцата, и без другото само ти не си минавал през тая долна джадия !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 8
khao
преди 7 години
повтори го 4ти път .... може пък да стане истина :):) те еаа в глyпaка агресивен ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
глей са селянндур щи го потретя и на тъооанар кат тебе защото от чалга спецове ми е писнало!! Найголемия проузводител и износител в СВЕТА е Китай!!! Най-Гилямата икономика по покупателна способност е Китай!!! Държавата с най-голям валутен резерв е Китай!!! Расията не мое се мери с Китай, но Расията има 10% дълг за разлика от всички други оръффляци вйлючително и тебе дет си плащат американския ток на разсричени вноски и заеми !!! И болшевилка кратуна е ба майккати путтката моеж да и го каеш даже деебба и педдалите неддоклатени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 17
soze
преди 7 години
китайците са около 4 пъти повече от САЩ, но произвеждат общо по-малко от САЩ и то разликата все още е голяма. ЕС произвежда повече от Китай. Как пък ги измисли тези твърдения? А россия, като е толкова е добре и няма дългове, защо пусито обикаля западните банки и проси за кредити, които никой не му отпуска, м? Както знаеш, банките отпускат кредити на юридически и физически лица, които после могат да обслужват кредита си. Болшевишката кратуна трудно вдява от икономика, особено когато не е планова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
те сериозните американски анализатори и професори каат, че Американската икономика е гъззза и е балонясала обаче Стоен НПО креттена и тоя с чалга прическата на снимката дет го взели от Студенски град видели, че не не е така те в колониялната Булгаристания ... Те повече знаят от американците за Американската икономика брате ..... еййй нещастници и несретници къде летите вие може би, кога калайджии станаха кога гъззовете им почернеха ... дриссльовци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 7 години
За САЩ всички знаем че са много зле. Ама за Рассията да ни разкажеш колко са добре. По възможност с цифри и ги вземи откъдето искаш, може и от Росстат. PS Общата задлъжнялост в Америка не е много по-различна от тази на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 10
michaelis12
преди 7 години
за пореден път слагат няккъв си *** от някое чалга заведение за едни 100 леа да изкара от реклама, пишат го финансист Аврам Бакалина и той видел числата моля ти се, видел ги бил и от там заключил, че Сашшово били най-добре ..... Ми хууу взел 100 леа за интервюто, пито платено, но САшшш са зле и то дооооооосссста зле щото числата тва показват, впрочем незнам тоя каллъф кви числа е гледал ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 7
Иван Митев
преди 7 години
Дългът на САЩ е последица от неправилно държавно прилагане на долара.Ако не се допускаше тази грешка, САЩ нямаше да имат сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 5
dani de vito
преди 7 години
Долара е световна резервна валута и докато е такава ще се търси ,допълнително се отдава под лихва , разликата от стойност на производство и покупателна способност удрят в земята печалбите от проституция и износ на оръжия,енергоносителите нефт и газ се купуват в долари т.е. за Америка барел нефт струва 5 ! цента ,купуването на стоки качва инфлацията у производителя ,докато в щатите цените остават ниски.Е на всичко това дълг над 19 трилиона си е наглост ,и има си хас да не е най- добре от западните икономики :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 4
ABBA
преди 7 години
Безплатен урок за малограмотни джуррналисти:- Защо Светът изпада в рецесия или депресия?- Защото САЩ са напечатали долари в голям излишък._ Защо САЩ излизат първи от депресия или рецесия?- Защото са напечатали колкото им трябва!Кой е виновен в случая?- Балъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още