IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът може да поевтинее до 20 долара за барел през 2016 г., твърди икономист

Цените на петрола се понижиха още повече след решението на ОПЕК да запази нивото си на производство

12:35 | 07.12.15 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докато цените на суровия петрол продължават драматичния си спад след отказа на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да намали производството си, основният въпрос в момента е колко ниско може да паднат цените, коментира CNBC.

Фючърсите на американския суров петрол се търгуват под 40 долара за барел в понеделник, а тези на петрола сорт Брент са около 42 долара за барел. Петролът е поевтинял с над 50% през последните 18 месеца.

„Няма съмнение, че цените ще продължат да се понижават. Емоционалното въздействие на последната среща на ОПЕК предполага, че цените може да ускорят понижаването си, но мисля, че посоката е очевидна, а тя е надолу“, заяви Уорън Гилман, председател и главен изпълнителен директор на CEF Holdings, за предаването Capital Connection.

„Дъното ще бъде комбинация от няколко фактора. Ще има влияние на геополитически събития, както и на бюджетни такива, на съотношението търсене към предлагане, а и на манталитета на стадото. Няма съмнение обаче, че петролът се насочва надолу към 30 долара за барел. Дали ще премине тази граница и ще достигне до 20 долара? Такава възможност съществува през 2016 г.“, добавя той.

Въпреки твърденията, че лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия страда от бюджетни и валутни ограничения в резултат на срива на цените на петрола, производственият картел ще бъде в състояние да издържи още 18 месеца, каза Гилман.

При днешните цени на суровия нефт марка Брент, марката Уралс трябва да бъде под 40 долара, такава трябва да бъде цената ...

Публикувахте от Ilian Vassilev в 7 декември 2015 г.

„Саудитска Арабия има голям капацитет за взимане на заеми. Независимо дали трябва да защити валутата си, или да вземе кредит, за да компенсира загубените си държавни приходи, тя ще го направи и вярвам, че има капацитет да продължи да го прави още няколко години“, коментира Гилман.

Въпреки че бюджетът на страната предизвиква притеснения, това, което наистина ще повлияе на решенията на кралството по отношение на петролното производство за следващата година-две, са промените в предлагането и търсенето като реакция на ниските цени, добавя той.

Администрацията за енергийна информация (АЕИ) очаква производството на суров петрол в САЩ да се понижи с 400 000 барела на ден през 2016 г., тъй като ниските цени обезсърчават производството.

Гилман очаква пазарът да се ребалансира до края на 2016 г. или средата на 2017 г., тъй като ОПЕК държи здраво стратегията си за защита на пазарния си дял, притискайки производителите с по-високи разходи.

Някои наблюдатели обаче смятат, че производственото ниво на ОПЕК в момента има по-малко значение за управлението на цените, тъй като растящото производство от страни извън картела ще запълни всяко едно съкращаване.

„Защо ОПЕК трябва да намаля добива си, когато излишното производство идва от цял свят“, казва Вандана Хари, редакционен директор за Азия в Platts, за CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
nix
преди 8 години
Днес цената на петрола удари ново дъно - 36,50 $ - http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic. Защо народа спи ами не протестира пред бензиностанциите на КАРТЕЛА. От това ги е СТРАХ НАЙ-МНОГО. Всички знаем, че поевтиняването с 20-30 ст. на горивата (толкова, колкото са завишени) ще доведе до хиляди нови работни места и ръст на икономиката 1-2 % повече, отколкото е настоящия, а от там и за по-добър стандарт на живот. При предишни спадове на цената за барел до 45 $, (през миналата година и през 2009) цената на бензина е падала под 1,80. През ноември, когато се сключваха сделките за доставки за декември петрола не се е вдигал повече от 42-43 $, което изначава, че сега цената на бензина следва да е под 1,80, а тя всъщност е 2,03. СЕГА е момента да се протестира пред бензиностании, когато петрола е с пъти по-евтин и се прехвърля голямо богатство от петролните икономики към потребителките на петрол, а не когато нефта е над 100 $ - тогава е безсмилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
Vladi666
преди 8 години
Колкото на златото е 500...ххахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 11
abdul
преди 8 години
Нещата отиват в киреча. Американците си мислят, че може да управляват света чрез телевизор-а.НЕМА да стане.Хартийките, които ги бълват в момента, за да си държат "идеалния" свят ще изгорят, въпреки rate hike-а, който са замислили скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
Теоретично може. Ако ФАЩ започнат да субсидират добива на петрол тъй, както ЕС субсидират примерно земеделието :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 18
studioaa
преди 8 години
А какво ще стане с петролната индустрия в Северно море на Холандия, Англия и Норвегия, ако петрола падне до 20$? А какво ще стане с американската петролна индустрия в Мексиканския Залив?? А какво ще стане с шистовата индустрия?? В момента има над 1 трилион $ инвестирани в шистов газ в САЩ и ако петрола е евтин тези инвестиции ще станат неизплатими и САЩ ще бъде ударен от нова икономическа криза по-голяма от тази за Лемън Брадърс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
Могат ли цените на петрола да паднат под 0-та? :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 8
MZ/X
преди 8 години
1998-*** година дъното на цената на петрола беше 10 долара, ако добавим натрупаната от тогава инфлация, 20 долара като дъно си е напълно реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 22
studioaa
преди 8 години
Това никога няма да се случи. Цената на петрола ще спре да пада заради поведението на Ислямска Държава. В момента ислямистите са засечени да строят лагери за подготовка на джихадисти в Либия, Ирак и Афганистан. Армията на ИД може да блокира достъпа на танкерите до Иран и Арабския полуостров в бъдеще и да доведе до нова петролна криза като тази от 70-те и 80-те години. Още нищо не сме видели на какво е способна цената на петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още