IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Пейчев: Южната периферия на еврозоната е източник на риск за еврото

От гледна точка на политическата ситуация в Европа има повод за оптимизъм на валутните пазари, защото върлият популизъм беше отбит временно, коментира трейдърът

11:34 | 15.05.17 г.
<p>
	Пламен Пейчев, трейдър.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Пламен Пейчев, трейдър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От гледна точка на политическата ситуация в Европа има повод за оптимизъм на валутните пазари, защото върлият популизъм беше отбит временно и за момента изгуби позиции, което е добре. Това заяви трейдърът Пламен Пейчев в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

"Но все още опасенията пред еврото остават от гледна точка на устойчивост на икономическия ръст, тъй като в северната част на Eвропа такъв има. В южната периферия на Европа той не е толкова подобрен. Все още безработицата остава доста висока. Картината в Италия не е никак добра именно заради високата безработица и много голям дял на дълга спрямо БВП. Вече 9 години откакто Италия е в криза, няма изгледи за подобрение, посочи Пейчев.

Коментирайки по-ведрата реторика от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), Пейчев изтъкна, че има подобрение, но не може да се каже, че тотално сме загърбили лошото и няма никакви опасности. "Не трябва да забравяме, че има и някакви рискове заради южната периферия на еврозоната", допълни той.

"Очаквам ЕЦБ постепенно да оттегли своята подкрепа и да спре да изкупува облигации. Това ще доведе до някакво поскъпване на еврото, но не може да се каже, че това ще дойде много скоро. Няма как да сме и оптимисти за много голямо поскъпване на еврото. Не е и нужно то да поскъпва много, защото това би довело до влошаване на възможностите за износ на европейска продукция извън Европа", каза още експертът.

Пейчев не очаква рязко поскъпване или поевтиняване на долара поради няколко причини. "От една страна новият президент Доналд Тръмп има интерес от евтин долар, за да се отварят нови работни места и за да се улесни износът на американска продукция навън. От друга страна, той обещава по-ниски данъци, реформи, инвестиции в инфраструктура, които биха довели до поскъпване на долара. Така че неговото желание доларът да поевтинее и неговият вербален натиск върху долара контрастират с неговите обещания за политиката. Мерките за постигане на ръст на икономиката биха довели до поскъпване на долара, колкото и да не му се иска", обясни Пламен Пейчев.

Целия разговор с още коментари за китайския юан, японската йена, както и за златото вижте във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още